مقامهای ارشد حکومت سرپرست امارت اسلامی، روز گذشته در مراسم گرامیداشت از سومین سالروز پیروزی امارت اسلامی، خواهان «تعامل» با جهان شدند. همزمان با این پیام امارت اسلامی برای تعامل با جهان، ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجهی امریکا، گفته است که کشورش آمادهی بهرسمیتشناسی امارت اسلامی نیست.
معاون سخنگوی وزارت امور خارجهی امریکا، از امارت اسلامی خواسته است که برای برقراری هر گونه تعامل با جهان، باید به رویکرد خود در مسئلهی حقوق بشر تغییر بیاورد.
پاتل، در یک نشست خبری در این باره افزوده است: «تا امروز هیچ کشوری اعلام نکرده که طالبان/امارت اسلامی را به عنوان دولت افغانستان به رسمیت شناخته است و ما همچنان با متحدان و شرکای خود در همآهنگی نزدیک هستیم و از طالبان میخواهیم که پیش از هر گونه عادیسازی روابط، به طور قابل توجهی وضعیت حقوقبشری خود را بهبود بخشند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، آگاهان باور دارند که امریکا بیشتر به علت انگیزههای سیاسی نمیخواهد امارت اسلامی را به رسمیت بشناسد. این آگاهان، چهگونگی روابط حکومت سرپرست با چین و روسیه، مشکلات و انتقادهای موجود میان امارت اسلامی و امریکا روی چهگونگی تطبیق مواد توافقنامهی دوحه و موضوعهای داخلی امریکا از جمله انتخابات ریاستجمهوری و افکار عامهی این کشور را از موانع اساسی در برابر بهرسمیتشناسی امارت اسلامی از سوی امریکا عنوان میکنند.
اجمل زرمتی، آگاه روابط بینالملل، در این باره به سلاموطندار میگوید: «مشکل اساسی امریکا، مشکل سیاسی است. امریکا پس از این که از افغانستان بیرون شد، این نگرانی را دارد که نشود جایگاهی که در افغانستان داشت، از سوی چین و روسیه پُر شود. بنابراین میخواهد بفهمد که روابط امارت اسلامی با روسیه و چین چه گونه است.»
از سویی هم، آگاهان مسئلهی بهرسمیتشناسی امارت اسلامی از سوی کشورها را، نیازمند برخی اقدامهایی میدانند که باید در داخل از سوی امارت اسلامی عملی شود.
حل مسئلهی حقوق بشر با جهان، تشکیل حکومت فراگیر و ایجاد یک دکترین سیاست خارجی واضح از سوی امارت اسلامی برای تعامل با کشورهای منطقه، جهان اسلامی و کشورهای غربی، از مسائلی است که آگاهان برای بهرسمیتشناسی خواهان درنظرگرفتهشدن آن از سوی امارت اسلامی اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالقدیر قانت، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «ایجاد یک نظام فراگیر، حق تعلیم و تحصیل برای بانوان و حق مشارکت سیاسی، مواردی اند که کشورها از حکومت فعلی میخواهد و همین گونه یک سلسله مشکلات در برابر حکومت فعلی است که برای همین دنیا حکومت فعلی را به رسمیت نمیشناسد.»
گفتنی است که پیش از این امارت اسلامی اعلام کرده بود که امریکا در برابر بهرسمیتشناختهشدن امارت اسلامی از سوی برخی کشورهای دیگر، نیز مانع ایجاد کرده است.
با این که امارت اسلامی تا کنون به این سخنان معاون سخنگوی وزارت امور خارجهی امریکا واکنشی نشان نداده؛ اما پیش از این همواره مسئلهی حقوق بشر را مسئلهی داخلی افغانستان خوانده است.