سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) و صندوق پشتیبانی از کودکان ملل متحد (یونیسف)، در بیانیهی مشترک، خواستار اقدام فوری و جمعی برای حفاظت از حق آموزش در افغانستان شده اند.
یونسکو و یونیسف، امروز (شنبه، ۴ دلو/۲۴ جنوری) به مناسبت روز جهانی آموزش، تأکید کرده که آیندهی افغانستان به آموزش امن و فراگیر بستگی دارد؛ طوری که هیچ دختر و پسری در هیچ سطحی از آموزش محروم نشود.
در این بیانیه آمده است: «آموزش یک حق اساسی انسانی است و پایهگذار صلح، کرامت و فرصت برای هر کودک و جوانی به شمار میرود.»
یونیسف و یونسکو، با اشاره به ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم در افغانستان، افزوده که اکنون ۲.۲ میلیون دختر نوجوان از ادامهی تحصیل محروم اند. این وضعیت، فرصتهای توسعه کشور را محدود میکند.
بر اساس بیانیه، ۹۳ درصد از کودکان در افغانستان در پایان دوران ابتدایی هنوز در تلاش برای دستیابی به مهارتهای پایهای خواندن استند. این نهادها، افزوده که این وضعیت نیازمند سرمایهگذاری در بخش آموزش سوادآموزی است.
یونسکو و یونیسف همچنان، افزوده که به پشتیبانی از یک رویکرد جامع برای بازسازی آموزش در افغانستان ادامه خواهند داد. این شامل بازسازی مکتبها، تقویت ظرفیت آموزگاران، گسترش یادگیری پایهای و حمایت از توسعه مهارتها برای جوانان است.
پس از رویکارآمدن امارت اسلامی در اگست ۲۰۲۱، آموزش دختران بالاتر از صنف ششم تا «امر ثانی» ممنوع شد.
۲۴ جنوری ۲۰۱۸، از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد به هدف گرامیداشت نقش آموزش در ایجاد صلح و توسعهی پایدار، به عنوان روز جهانی آموزش نامگذاری شده است.






