دو روز پیش آنتونی بلینکن، وزیر خارجۀ آمریکا پس از اعلام زمان بیرونشدن سربازان خارجی در ۱۱ سپتامبر از افغانستان، در سفر از پیش اعلامنشده وارد کابل شد و با سران دولت افغانستان دیدار و گفتوگو کرد.
وزیر خارجۀ آمریکا در دیدار با مقامهای دولتی تأکید کرد که بیرونشدن سربازان کشورش از افغانستان سبب تضعیف مناسبات راهبردی میان دو کشور نمیشود. او همچنان گفته که آمریکا به تعهدات خود در برابر افغانستان پایبند است. اما شماری از آگاهان سیاسی میگویند که وزیر خارجۀ آمریکا صرف برای دلخوشی رهبران سیاسی در افغانستان این اظهارات را مطرح کرده است.
مصطفی علیزاده، آگاه سیاسی میگوید: «موضوعاتی که آمریکا مبنی بر حمایت از حقوق بشر و شهروندان افغانستان و حمایت این کشور به گونۀ همیشهگی از افغانستان مطرح میکند، فقط در الفاظ است و در عمل چنین چیزی نمیبینیم. فقط حرفیست که وزیر خارجۀ آمریکا برای دلخوشی رهبران سیاسی کشور این مسأله را مطرح کرده است.»
شمار دیگری از آگاهان سیاسی اما به این باور اند که آمریکا به گونۀ کامل از افغانستان بیرون نمیشود؛ بل شیوۀ حضور خود در افغانستان را تغییر میدهد.
جعفر مهدوی، دیگر آگاه سیاسی میافزاید: «آمریکا افغانستان را ترک نکرده و نخواهد کرد؛ بلکه شیوۀ حضور خود را تغییر میدهد و تغییری که بهمیان آورده این است که هزینۀ حضور مستیقم خود در افغانستان را به صفر رسانیده است. اما نیروهای اسخباراتیاش به گونۀ گسترده حضور دارند و نفوذ سیاسی آمریکا در افغانستان کماکان قوی و پُررنگ خواهد بود.»
این در حالیست که چند روز پیش، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که روند بیرونشدن سربازان آمریکایی از افغانستان، در ماه می آغاز و تا یازدهم سپتامبر امسال تکمیل خواهد شد. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی یا ناتو نیز گفته است که سربازان کشورهای عضو این سازمان، همزمان با سربازان آمریکایی از افغانستان بیرون خواهند شد.
با اینهمه، ریاستجمهوری گفته است که به تصمیم ایالات متحدۀ آمریکا برای بیرونشدن سربازانش از افغانستان احترام میگذارد.