تدوین یک سیاست خارجی که بر مبنای آن حکومت سرپرست امارت اسلامی بتواند با کشورها به ویژه کشورهای منطقه وارد تعامل و روابط شود، از مهمترین تأکیدهای رهبر این حکومت در جریان نشست دوروزهی شورای وزیران که در جریان هفتهی گذشته در کندهار برگزار شد، به دستگاه دیپلماتیک این حکومت بود.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست امارت اسلامی، در این باره به سلاموطندار میگوید که کار روی «تدوین سیاست خارجی حکومت سرپرست امارت اسلامی» از پیش آغاز و در این اواخر به دلیل بیماری مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرای امارت اسلامی، با تأخیر روبهرو شده بود و هماکنون بار دیگر این روند زیر نظارت امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه، از سر گرفته شده است.
سخنگوی حکومت سرپرست، با این که جزئیات بیشتری پیرامون تدوین سیاست خارجی این حکومت ارائه نمیکند؛ اما میافزاید: «تعیین و تکمیل طرزالعمل و پالیسی خارجی و داخلی باید نهایی و تکمیل میشد که قبلاً کارش آغاز شده بود و مولوی عبدالکبیر صاحب که مریض شد، متوقف شد و این را حالا وزیر صاحب خارجه پیش میبرد و تکمیل میکند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
امارت اسلامی در حالی از جریان کار روی تدوین سیاست خارجی این حکومت خبر میدهد که تا کنون سیاست خارجی واضحی از سوی این حکومت به دسترس رسانهها و مردم قرار داده نشده است.
آگاهان مسائل سیاسی، نیز باور دارند که نبود راهبرد واضح سیاسی میتواند کشور را با مشکل روبهرو کند و برای نزدیکشدن افغانستان با جهان، به عنوان بخشی از جامعهی بینالملل نیازمند یک برنامه و راهبرد سیاست خارجی واضح و مدون است.
عزیز معارج، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «باید سیاست و پلان خوب به نفع منافع و ارزشهای ملی کشور تدوین شود؛ طوری که از خود افغانهای مسلکی استفاده کنند و یک استراتژی سیاست خارجی در سطح جهان، کشورهای منطقه و سطح کشورهای همسایه بسازند تا این که از فرصتها و شرایط فعلی به نفع افغانستان بهره ببرند؛ نه این که این فرصتها به تاوان افغانستان تمام شود.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
همین گونه، محمود اضطرابی، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز با اشاره بر لزوم یک سیاست خارجی مدون برای افغانستان، بر اقتصادمحوربودن سیاست خارجی امارت اسلامی تأکید دارد.
او میافزاید: «امارت اسلامی یکی از اولویتهایش گسترش روابط اقتصادی با جهان به ویژه کشورهای همسایه است؛ به این دلیل که افغانستان فعلاً از ناحیهی بحران اقتصادی رنج میبرد. برای همین، فکر میکنم در اولویت امارت اسلامی قرار دارد که روابط اقتصادی با کشورها برقرار بکند.»
گفتنی است که تلاشهای دستگاه دیپلماتیک امارت اسلامی در بیش از دو سال گذشته، نتوانسته است کشورها را برای بهرسمیتشناختن این حکومت قانع کند.