فوزیه کوفی، عضو هیأت گفتوگوکنندۀ دولت جمهوری افغانستان با طالبان، نبود یک اجماع سیاسی در روند صلح در داخل کشور را نگرانکننده میخواند و میگوید، با گذشت نزدیک به پنج ماه از آغاز گفتوگوهای بینالافغانی در دوحه، هنوز هم یک دیدگاه واحد سیاسی در بارۀ این روند در داخل کشور به میان نیامده است.
خانم کوفی که امروز (پنجشنبه، ۱۱جدی/دی) در برنامهیی زیر نام «بررسی روند مذاکرات صلح؛ حقایق، چالشها وفرصتها» در کابل سخن میزد، میگوید که اگر حکومت برای ایجاد یک اجماع سیاسی و روی خطوط کلی در گفتوگوهای صلح به زودی با سیاستگران کشور به توافق نرسد، احتمال آن وجود دارد که هیأت گفتوگوکنندۀ دولت در ادامۀ گفتوگوهای بینالافغانی نتواند از نظام جمهوریت دفاع کند.
او تأکید میکند و میگوید که برای به نتیجهرسیدن روند گفتوگوهای بینالافغانی، باید روی اصول و ارزشها یک توافق کلی صورت گیرد. خانم کوفی میافزاید که در مرحلۀ دوم گفتوگوهای بینالافغانی روی مسایل مهمی گفتوگو خواهد شد و پیشبرد این دور نیاز به پشتیبانی سیاسی دارد.
اعضای هیأت دولت برای گفتوگوهای صلح در حالی خواستار به میانآمدن اجماع سیاسی در داخل کشور هستند که نگرانیها از عدم ارادۀ جدی از سوی حکومت و گروه طالبان برای به نتیجهرسیدن این گفتوگوها وجود دارد.
فرامرز تمنا، پژوهشگر روابط بینالملل در این برنامه میگوید، هر دو طرف گفتوگوکننده، ارادۀ جدی برای به نتیجهرسیدن این روند ندارند و هر دو طرف در پی آناند تا به خواستههای مشخص خود برسند.
به گفتۀ آقای تمنا، تعدد بازیگران در روند صلح افغانستان این روند را پیچیده ساخته و آمریکا در این روند نقش مهمتری نسبت به حکومت افغانستان و گروه طالبان دارد.
او هشدار میدهد و میگوید که اگر در دور دوم گفتوگوهای بینالافغانی زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ آمریکا برای صلح افغانستان در رأس آن قرار داشته باشد، این روند نتیجۀ مطلوبی در پی نخواهد داشت.
دیگر اشتراک کنندهگان این برنامه از ابهام در وضعیت روند صلح در کشور نگرانی میکنند و میگویند، اگرحکومت برای برقراری صلح در کشور تلاش نکند، امکان دارد فرصت صلح از دست برود.
دور نخست گفتوگوهای بینالافغانی صلح که در ماه سنبلۀ سال جاری در دوحه، پایتخت قطر برگزار شد، به تاریخ ۲۲ قوس پایان یافت. قرار است دور بعدی این گفتوگوها تا پنج روز دیگر به روز سهشنبه شانزدهم جدی آغاز شود. دوردوم گفتوگوهای صلح نیز در دوحه برگزار میشود.