راند پاول، یک سناتور جمهوریخواه امریکا، از کار روی طرحی خبر داده است که بر اساس آن ارسال کمکهای مالی امریکا به افغانستان متوقف خواهد شد. آقای پاول، روز دوشنبه، ۲۴ میزان، در حساب کاربری «ایکس» خود نوشته است که در روزهای آینده این طرح را برای تصویب به مجلس سنای امریکا ارائه خواهد کرد.
او افزوده است: «من قانونی را ارائه کردهام که تمام کمکهای مالی به افغانستان تحت کنترل طالبان/امارت اسلامی را متوقف کند و این هفته دوباره این کار را انجام خواهم داد.»
با این حال، شماری از آگاهان، میگویند که اگر این طرح از سوی مجلس سنای امریکا تصویب و به مرحلهی اجرا گذاشته شود، پیامدهای ناگوار اقتصادی و بشری را برای افغانستان به دنبال خواهد داشت.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
نیازمحمد همدرد، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که کاهش یا قطع کمکهای مالی امریکا به افغانستان، میتواند ثبات پولی بهمیانآمده در افغانستان را از بین برد.
او میافزاید: «تصویبشدن این طرح، نظام مالی افغانستان را زیان میرساند؛ چون نظام مالی افغانستان به این کمکها استوار است. این پول به بانک میرسد و در بازار عرضه میشود؛ به همین خاطر ارزش پول حفظ میشود. اگر این پول کم یا متوقف شود، سبب تضعیف نظام مالی و اقتصادی میشود و به ارزش پول زیان وارد میکند.»
همین گونه، احسانالله محسن، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، نیز میگوید که تصویب و اجراییشدن این طرح، در کنار زیانرساندن به نظام بانکی، دامنهی فقر در افغانستان را نیز گسترش خواهد داد.
این آگاه مسائل اقتصادی، میافزاید: «اجراییشدن این قانون از سوی سنای امریکا، نرخ افغانی را کاهش خواهد داد؛ چون ثبات پولی که اکنون وجود دارد، یکی از دلیلهایش همین کمکها است. در پهلوی آن، این کمکها به زندگی مردم تأثیر دارد و قطع آن، دامنهی فقر را زیاد خواهد کرد.»
امارت اسلامی اما در واکنش به این طرح، میگوید که افغانستان به کمکهای مالی کشورها از جمله امریکا، وابسته نیست. بلال کریمی، از معاونان سخنگوی حکومت سرپرست، میگوید که این حکومت تلاش دارد تا با احیای زیربناهای اقتصادی، اقتصاد کشور را رشد دهد.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
آقای کریمی، به سلاموطندار میگوید: «امریکا و کشورهای غربی، دیگر به امارت اسلامی کمک نمیکنند و نه هم در طول دو سال گذشته کمک کرده اند و اگر کمکی هم کرده باشند، با مؤسسات و انجوهایی که مربوط شان است، میرسانند و این مؤسسات و انجوها هم به طریقهی خود به مردم توزیع میکنند. امارت اسلامی از منابع خود نظام را میچرخاند و تلاش دارد با استفاده از منابع خود، کشور را به رشد اقتصادی خود برساند.»
طرح این سناتور جمهوریخواه امریکا در پیوند به توقف کمکهای مالی این کشور به افغانستان، در حالی به مجلس سنای امریکا فرستاده خواهد شد که امریکا در دو سال گذشته بیش از دو میلیارد دالر به افغانستان کمک کرده؛ اقدامی که با واکنشهایی در داخل این کشور روبهرو شده است.
مایک مککال، رییس کمیتهی روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا، پیش از این ادعا کرده بود که امارت اسلامی به کمکهای فرستادهشده از سوی امریکا دسترسی دارد. او، افزوده بود که اگر از دسترسینداشتن امارت اسلامی به این کمکها اطمینان نیابد، جلو ارسال کمکها به افغانستان را خواهد گرفت.