مسئولان در اتاق مشترک تجارت پاکستان_افغانستان، با انتقاد از بستهماندن خط آهن کراچی تا پشاور، میگویند که هزینهی انتقال کالاهای بازرگانی از بندر کراچی تا پشاور به دلیل بلندبودن بهای تیل چند برابر افزایش یافته و به بارزگانان هر دو کشور زیان وارد کرده است.
ضیاءالحق سرحدی، مسئول اتاق مشترک تجارت پاکستان_ افغانستان، به سلاموطندار میگوید که وجود مشکلات در بندر کراچی سبب شده است که نزدیک به ۹۰ درصد بارزگانان افغان کالاهای بازرگانی شان را از بندرهای تجاری ایران انتقال دهند.
او میافزاید: «کانتینرهای پاکستان و افغانستان در گذشته در پشاور خالی میشدند؛ از آن جا از طریق لاریها به تورخم، جلالآباد و کابل و از راه چمن به کندهار انتقال میکردند؛ راه خط آهن یک راه کامیاب بود؛ پس از این که معاهده جدید شد، حالا ترانسپورت زمینی است؛ بازرگانان کالاهای شان را از کراچی باید زمینی انتقال دهند؛ هم وقت زیاد میگیرد هم کرایه روزبهروز زیاد میشود حالا تا یک میلیون کلدار رسیده است.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
سرحدی، از دولت پاکستان میخواهد که برای کاهش هزینهی انتقال کالاهای بازگانانی دو کشور و ایجاد سهولت به بازرگانان، خط آهن کراچی تا پشاور را بازگشایی کند.
در سوی دیگر، اتاق مشترک تجارت افغانستان_پاکستان، میگوید که پیش از این هزینهی انتقال یک کانتینر کالای بازرگانی از راه زمینی از بندر کراچی تا پشاور ۶۰۰ هزار کلدار بود؛ اما اکنون این رقم به یک میلیون و ۳۰۰ هزار کلدار افزایش یافته است و با گذشته هر روز بیشتر میشود.
نقیبالله صافی، مسئول این اتاق، میگوید: «در گذشته کالاهای ما از بندر کراچی به افغانستان میآمد از خط آهن میآمد؛ اما ۲۰۱۰ گفته شد که کالاها از طریق ترانسپورت زمینی باید برده شود. قیودات که در ۲۰۲۳ وضع شد از سوی پاکستان، مواد نفتی قیمتش در پاکستان زیاد شد؛ راه ازدحام شد و این چالشها و مشکلاتی را برای بازرکانان افغان ایجاد کرد.»
صافی، میافزاید که انتقال کالاهای بازرگانی افغانستان از راه زمینی، زمانگیر و به زیان بازرگانان افغان بوده است.
شماری از بازرگانان افغان که از بندر کراچی کالاهای بازرگانی شان را انتقال میدهند با شکایت از بلندبودن هزینهی انتقال کالاهایگین، مود که خط آهن کراچی تا پشاور باید بازگشایی شود.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
حجتالله، بازرگان، میگوید: «در گذشته هزینهی انتقال هر کانتینر دو صد هزار کلدار بود؛ اما حالا به هشت هزار کلدار است، میگویند که تیل در پاکستان قیمت شده است. از پشاور تا افغانستان برای ما کرایه تا ۱۲۰ هزار کلدار تمام میشود. این مسیر باید برای بازگانان باز شود.»
محمد، دیگر بازرگان نیز، میگوید: «در گذشته کانتینر از کراچی به جلال آباد، به ۶۵۰ هزار کلدار یا ۸۰۰ هزار کلدار میبرد؛ حالا یک میلیون ۳۰۰ هزار افزایش یافته است. به وقت معین کانتینرها به بندر نمیرسند؛ جریمه زیاد میشود؛ اگر خط آهن دوباره تمدید شود از سوی پاکستان این به نفع همه است.»
با این همه، مسئولان اتاق مشترک تجارت پاکستان_افغانستان، میگویند که یکشنبهی هفتهی روان در گفتوگو با مقامهای پاکستان موضوع بازگشایی خط آهن کراچی تا پشاور را مطرح کرده اند؛ اما این درخواست شان تا اکنون نتیجهبخش نبوده است.