شماری از پزشکان در شفاخانهی صحت طفل و انستیتیوت طبی فرانسه در کابل، میگویند که شمار نوزادان آنومالی (بدون مقعد) در افغانستان افزایش یافته است.
محمدحنیف تسل، متخصص جراحی عمومی در شفاخانهی صحت طفل، میگوید که به گونهی میانگین، هر روز یک نوزاد بدون مقعد، در این شفاخانه زیر تیغ جراحی میرود. طارق رحیمی، متخصص جراحی اطفال در انستیتیوت طبی فرانسه نیز، میگوید که در هفته هشت-نُه بیمار آنومالی در این انستیتیوت جراحی میشود.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
به گفتهی رحیمی، قرارگرافتن زنان باردار در محیط تشعشات رادیواکتیف، استفادهی بیش از اندازه از تلفن و دیگر وسایل الکترونیکی در دوران بارداری، میتواند خطر ابتلای جنین به این نقص را بیشتر کند.
مادران اما میگویند که نمیدانند چه چیزهایی، میتواند باعث زادهشدن کودکان بدون مقعد شود.
بیبیگل -نام مستعار- زن ۴۰سالهای که فرزند یازدهمش به تازگی بدون مقعد زاده شده، به سلام وطندار میگوید که در دوران بارداری از این موضوع اطلاعی نداشته و پس از زایمان، متوجه این نقص در فرزندش شده است. او میافزاید که در دوران بارداری، هر هفته به پزشک مراجعه میکرده، اما این نقیصه تشخیص داده نشده بود.
زرغونه، باشندهی کنر، که نوزادش بدون مقعد به دنیا آمده، وضعیت روانی و تغذیهی نامناسب در دورهی بارداری را دلیل ابتلای نوزادش به بیماری آنومالی عنوان میکند.
او میگوید: «سر این طفلک پدرش وظیفه خود را از دست داده بود و سرش درست خوراک نداشتم، بسیار جگرخون و خفه میبودم و همیشه فشارم پایین میبود.»
در همین حال، سحر بزرگمهر، پزشک در شفاخانهی رابعه بلخی در کابل، میگوید که عوامل وراثت، کمخونی و نگرانیهای روانی در دوران بارداری، میتواند باعث زادهشدن کودک بدون مقعد شود.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این همه وژمه، بانویی که ششماهه باردار است، میگوید که از این نگران است که کودک او نیز به این عارضه مبتلا باشد. به گفتهی او، امکانات کافی در کشور برای تشخیص این نقیصه در جنین وجود ندارد؛ چیزی که نگرانی او را بیشتر کرده است.
این در حالی است که واقعات سوءشکل ولادی در نوزادان در حال افزایش است که در بیشتر موردها، پس از تولد نوزاد شناسایی میشود.
تلاش کردیم در این رابطه دیدگاه مسئولان وزارت صحت و آمار مبتلایان به این بیماری را نیز داشته باشیم؛ اما به تماسهای پیهم ما پاسخ داده نشد.