پس از منع کار زنان در مؤسسههای غیردولتی داخلی و خارجی از سوی امارت اسلامی در افغانستان، شماری از سازمانهای بینالمللی از توقف فعالیت شان در این کشور خبر داده اند.
این سازمانها که بیشتر در بخش ارائهی کمکهای انسانی به نیازمندان فعالیت میکردند، در جلوگیری از رشد آسیبپذیری شهروندان، نقش مهمی داشتند.
با توقف فعالیت این سازمانها، در کنار بیسرنوشتی نزدیک به ۱۲ هزار کارمند آنها، رسیدگی به نیازمندان که از سوی این سازمانها زیر پوشش خدماتی قرار داشتند نیز، در ابهام قرار گرفته است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
به باور آگاهان، ادامهی توقف فعالیت سازمانهای کمکرسان بینالمللی در افغانستان، کاهش کمکهای انسانی، افزایش فقر و بیکاری را در پی خواهد داشت که به تشدید بحران اقتصادی در کشور کمک میکند.
مظاهر رییسزاده، پژوهشگر مطالعات استراتژیک منطقهای، میگوید: «وقتی که چنین دفاتر آماری و کمککننده نباشد، دیگر آماری از وضعیت فقر، بیکاری و نیازمندیها از افغانستان نمیباشد و این برای افغانستان، بحرانزا و خطرناک است.»
لعلزازی، آگاه مسائل اقتصادی، نیز میگوید: «با این حال، وضعیت اقتصادی و بشری در افغانستان بیشتر نگرانکننده میشود، به جای این که تحریمهای اقتصادی و سیاسی از افغانستان کم شود، بیشتر میشود و از این ناحیه بیشتر مردم عادی ضرر میبینند.»
همین گونه، توقف فعالیت سازمانهای حقوق بشری در افغانستان، نگرانی از وضعیت کودکان و نیازمندان را افزایش داده است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
عبدالوحید فروتن، فعال حقوق کودکان، میگوید: «در حال حاضر، ۱۴ میلیون کودک با خطر جدی روبهرو اند. بیش از دو میلیون کودک به سوءتغذیه دچار اند و یک میلیون کودک، نیز بیسرپناه اند. همین گونه، کودکان در کارهای شاق استفاده میشوند و از آموزش محروم اند و برای همین، فعالیت سازمان حفاظت از کودکان و صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، در افغانستان مهم است.»
شاهی منتشر، دیگر فعال حقوق کودکان، نیز میگوید: «وضعیت کودکان در افغانستان سابق هم خوب نبود؛ اما این تحولات در این زمستان سرد، آنها را با مشکلات زیادتری روبهرو میکند.»
در همین حال، شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز، هشدار داده است که تصمیم بازداشتن زنان از کار، مأموریت سازمان ملل متحد در افغانستان را متأثر میکند.