مسئولان در اداره‌ی ملی ستندرد حکومت سرپرست افغانستان، در واکنش به ادعای ایران مبنی بر درست‌نبودن آزمایش‌گاه‌ها و نبود کارشناسان بامهارت در بخش سنجش کیفیت مواد سوختی صادرشده به این کشور،‌ می‌گویند که کشورهای همسایه باید به جای صادرات کالاهای بی‌کیفیت، افغانستان را بازاری برای کالاهای باکیفیت شان بسازند.

محمدیوسف غاور، سخن‌گوی اداره‌ی ملی ستندرد، به سلام‌وطندار می‌گوید که تمام مواد سوختی صادرشده به افغانستان، در آزمایش‌گاه‌های معیاری و برابر با قواعد جهانی، آزمایش و سوخت‌های بی‌کیفیت، به کشور مبدا بازگشت داده می‌شود.

او می‌افزاید: «اعتراض راه حل مشکلات نیست. اگر به جای انتقاد بی‌مورد و بی‌اساس، بر حل مشکلات موجود از نظر کیفی تمرکز کنیم، می‌توانیم مشکلات را حل کنیم. امیدواریم نه تنها ایران؛ بل همه کشورهای همسایه‌، افغانستان را به جای کالاهای بی‌کیفیت، بازاری برای کالاهای باکیفیت خود بسازند.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

مسئولان در اداره‌ی ملی ستندرد حکومت سرپرست، تأکید می‌کنند که اعتراض اتاق بازرگانی ایران و افغانستان مبنی بر نبود آزمایش‌گاه‌های درست در افغانستان، بی‌اساس و خلاف منافع هر دو کشور است.

محمود سیادت، رییس اتاق بازرگانی ایران و افغانستان، مدعی شده که دلیل بازگشت‌دادن سوخت‌های این کشور از افغانستان، نبود آزمایش‌گاه‌های مناسب و کارشناسان متخصص برای سنجش کیفیت در این بخش در افغانستان است. او در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بازار ایران، تأکید کرده که بسیاری از آزمایش‌ها در آزمایش‌گاه‌های مربوط به اداره‌ی ملی ستندرد افغانستان خطا است.

سیادت در بخشی از سخنانش گفته است: «افغانستان امکانات آزمایش‌گاهی مناسبی ندارد و این مشکل نه تنها در دولت  فعلی؛ بل که در دولت جمهوریت هم وجود داشت. سوخت باکیفیت نه فقط از ایران؛ بل که از کشورهای دیگر از جمله ترکمنستان، اوزبیکستان و روسیه هم برگشت خورده است. از سویی هم، کل خریداران سوخت این کشور خود افغان‌ها هستند.»

در سوی دیگر، سیادت تأکید می‌کند که هیچ بازرگان ایرانی، مواد سوختی مانند تیل بی‌کیفیت را به افغانستان منتقل نمی‌کند؛ بل بازرگانان افغان خود سوخت را از ایران خریداری و منتقل می‌کنند.

در همین حال، شماری از واردکنندگان تیل و گاز مایع از ایران، با تأیید بی‌کیفیت‌بودن شماری از تانکرهای مواد سوختی ایران، می‌گویند که سوخت بی‌کیفیت از شرکت‌های دولتی ایران نه؛ بل از سوی شرکت‌های خصوصی این کشور تولید می‌شود و به فروش می‌رسد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

کمال‌الدین توحید، از واردکنندگان تیل و گاز از ایران، به سلام‌وطندار می‌گوید: «تیل‌هایی که اکثر مسترد می‌شود، تا حدودی به جای است؛ از لحاظ فنی و آزمایشی بی‌کیفیت می‌باشند. معمولاً تیل‌هایی که مسترد می‌شود، تیل‌هایی است که از پالایش‌گاه‌ها و شرکت‌های دولتی ایران نیست؛ از شرکت‌های خصوصی یا تیل‌های ترانزیت است که از مسیر ایران از عراق می‌آید؛ وابسته به تاجر است که شناخت داشته باشد از کالا و مواد و تیل بی‌کیفیت.»

توحید، تأکید می‌کند که شماری از بازرگانان به دلیل ناآشنایی از بازار کالا و پایین‌بودن بهای مواد سوختی، سوخت بی‌کیفیت را از ایران به افغانستان وارد می‌کنند.

بر اساس معلومات اداره‌ی ملی ستندرد، در ۱۴۰۲ خورشیدی، ۹۲ هزار و ۷۸۴ تانکر مواد سوختی از کشورهای مختلف به افغانستان وارد شده که از این میان، ۳۰۴۲ تانکر آن، بی‌کیفیت ثابت شده و به کشورهای مقصد بازگشت داده شده‌ است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: