نشست دوروزه به میزبانی سازمان ملل متحد در بارهی افغانستان در دوحه، پایتخت قطر آغاز شد. در این نشست که به ریاست آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد برگزار شده است، نمایندگان دستکم ۲۵ کشور و برخی از چهرههای سیاسی و حقوقبشری افغانستان اشتراک کرده اند.
در فهرستی از اشتراککنندگان این نشست که به دسترس رسانهها قرار گرفته است، نامهای توماس وست و رینا امیری از نشانی امریکا، آصف درانی، حسن کاظمی قمی، ضمیر کابلوف، یوئه شیائو یونگ، اوژگان ارتوگل، وفا حاجیاف و عصمتالله ایرگاشف، نمایندگان ویژهی پاکستان، ایران، روسیه، چین، ترکیه، ترکمنستان و اوزبیکستان برای افغانستان دیده میشود.
در این فهرست، نامهای نمایندگان ویژهی اتحادیهی اروپا، آلمان، فرانسه، جاپان، ناروی، اندونزیا، قزاقستان، تاجیکستان، هند و امارات متحدهی عربی، نیز دیده میشود. امارت اسلامی اما اعلام کرده که در این نشست نمایندهای اعزام نکرده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، درنظرگرفتهنشدن خواست این حکومت مبنی بر دعوت امارت اسلامی به عنوان تنها نماینده از نشانی افغانستان و وجود بحثهای پراکنده را، از علتهای اشتراکنکردن حکومت سرپرست بیان میکند.
او در این باره به سلاموطندار میگوید که پس از بررسی نتیجهی این نشست، روی آن بحث خواهند کرد. «متأسفانه موافقه صورت نگرفت؛ قسمی که ما میخواستیم. حالا ببینیم که نتیجهی نشست آنها چه خواهد شد و بعد انشاءالله روی آن تبصره خواهیم کرد.»
گفته شده است که برخی چهرهها از نشانی افغانستان در بیرون از کشور در این نشست اشتراک کرده اند. شهرزاد اکبر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در نظام جمهوری؛ شاهگل رضایی، عضو مجلس نمایندگان پیشین؛ محبوبه سراج، فعال حقوق زن و نادر نادری، از چهرههای سیاسی حکومت پیشین، از کسانی اند که گفته شده در این نشست شرکت کرده اند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این همه، محمدباقر محسنی، آگاه روابط بینالملل، نشست دوحه را برای افغانستان مهم و بااهمیت میداند. او در این باره میگوید: «نشست دوحه از چند جهت برای افغانستان بااهمیت است. اولین اهمیت این نشست این است که این نشست اولین گام و اقدام عملی سازمان ملل متحد در بارهی افغانستان است.»
از سویی هم، برخی از آگاهان نسبت به برآیند نشست دوحه برای تغییر وضعیت سیاسی افغانستان تردید دارند.