شماری از کشاورزان در بامیان، با شکایت از کمبود ذخیرهگاههای معیاری برای نگهداری حاصلات کچالو در این ولایت، میگویند که ناچار شده اند محصولات شان را پس از برداشت در مزرعه به بهای اندک بفروشند.
داوود، کشاورز در بامیان که تنها از طریق کاشت کچالو مخارج زندگیاش را فراهم میکند، میگوید که به دلیل دسترسینداشتن به ذخیرهگاه، نتوانسته است که حاصلاتش را تا زمان زیاد نگهدارد و آن را به بهای مناسب بفروشد.
او، میگوید: «زمانیکه ذخیرهخانه داشته باشیم، تخمیناً نظر به وقتی که کچالو را سر زمین میفروشیم، دو تا سه ماه بعد حتماً قیمت آن ۱۰ تا ۲۰ افغانی فرق میکند. بدون ذخیرهخانه امکان نگهداری نیست، هوا سرد است. هماکنون بسیاری کچالوهای مردم بر سر زمین مزرعه است این یک نگرانی است از یک سو بیپولی و از طرف دیگر نگهداری آن از سردی هوا.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همین گونه، محرمالدین، دیگر کشاورز در بامیان، با مهمخواندن وجود ذخیرهگاههای کچالو در این ولایت، از مسئولان میخواهد که در این زمینه با کشاورزان کمک کنند. او، میافزاید: «هماکنون کچالوی خود را فروختهام فی سیر ۱۰۳ افغانی، این قدر تفاوت میکند؛ اگر ما دو ماه نگهداری کنیم، قیمتش بالا میرود. جای نداریم و آن را میفروشیم. برای ما ذخیرهگاه جور کنند، تخم اصلاحشده پیدا و کودهای قرضه توزیع کنند و پول آن را تیرماه بگیرند.»
در همین حال، شماری از تاجران در بامیان، میگویند که آنها حاصلات کچالو را سر زمین از کشاورزان خریداری و سپس بستهبندی میکنند و پس از آن، به ولایتهای مختلف به ویژه کابل، کندز و بلخ انتقال داده و به فروش میرسانند.
مسلم رحیمی، تاجران کچالو در مرکز بامیان، میگوید که یک نهاد به نام «بنیاد صلح» در گذشته در هر منطقه ذخیرهگاه ایجاد کرده بود؛ اما به گفتهی او، برای کشاورزان کافی نیست. «در بامیان در اولهای ماه سنبله ما کچالو را سیر به ۱۴۰ افغانی خریدیم، فعلاً ۹۰ افغانی میخریم. کچالوی نوع سرخ را ۱۱۰ افغانی میخریم و یک نوع دیگر که زردمغز است ۱۰۵ افغانی میخریم؛ عموماً بر اساس کیفیت شان خریداری میکنیم.»
از سویی هم، مصطفا، یکی از مشتریان کچالو در بامیان، میگوید که نبود ذخیرهگاه سبب شده که در فصل برداشت ارزش این محصول کاهش یابد. او، میگوید: «نرخ کچالو امروز در این فصل در بامیان بسیار ارزان است. ما کچالو را به سیر ۱۰۰ تا ۱۱۰ افغانی میخریم، ارزان است؛ زیرا فصل برداشت کچالو است؛ اما در فصل بهار و با گذشت زمان قیمت کچالو تا ۲۰۰ افغانی میرسد.»
از سوی هم، جاویدعلی احساس، کارشناس امور کشاورزی در بامیان، به کشاورزان توصیه میکند که گونههایی از کچالو را پرورش دهند که حاصل بیشتر میدهند و در برابر سرما مقاومت دارند. او، میافزاید: «بهترین ورایتی در بین دهقانها به نام سبزگل زردمغز یاد میشود که به لحاظ ماندگاری در ذخیره، به لحاظ اقتصادی و همچنان مقابله با امراض و آفات مهم است. پس از آن کچالوی سرخ و در جمع کچالوی دیسال و کاردینال قرار دارد که از کشورهای همسایه مثل ترکمنستان آمده است.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
با این حال، ریاست زراعت، آبیاری و مالداری بامیان، آمار داده است که اکنون حدود ۱۸۰۶ ذخیرهگاه کچالو در این ولایت وجود دارد که نزدیک به ۳۵ ذخیرهگاه کوپراتیفی و با ظرفیت بالا برای نگهداری کچالو است. بر اساس آمار این ریاست، هر ذخیرهگاه کوپراتیفی ظرفیت نگهداری ۳۰ تا ۳۵ متریک تُن و دیگر ذخیرهگاهها ظرفیت نگهداری ۱۵ تا ۱۷ متریک تُن کچالو را دارند.
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری بامیان، نبود بودجه را عامل اصلی کمبود ذخیرهگاههای کچالو در این ولایت، عنوان کرده است.