در حالی که حکومت سرپرست افغانستان بر گشایش راههای تعامل با جهان میکوشد، شورای امنیت سازمان ملل متحد، تحریمهای موجود بر این حکومت را برای یک دورهی دیگر، تمدید کرده است.
بر اساس قطعنامهی شورای امنیت سازمان ملل متحد که روز گذشته -جمعه، ۲۳ قوس- با توافق آرا تصویب شد، تحریمهایی چون مسدودماندن داراییهای افغانستان، ممنوعیت سفر مقامهای امارت اسلامی و تحریمهای تسلیحاتی در برابر امارت اسلامی برای یک دورهی ۱۴ماههی دیگر، ادامه خواهد یافت.
امارت اسلامی، تمدید تحریمها از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد را ظالمانه میخواند. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست، به سلاموطندار میگوید که سازمان ملل متحد بایستی با پایاندادن به این تحریمها، راه را برای تعامل افغانستان با کشورها و این سازمان هموار کند. او میافزاید: «این به نفع هیچ جهتی نیست؛ اعمال تحریمها پیش از این هم نتیجه نداده است، راههای ناکام و بینتیجه را پیمودن و به آن اسرار کردند معقول و منطقی نیست و باید این تحریمها به پایان برسد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در حالی که امارت اسلامی پس از بازگشت به قدرت، زیر تحریمهای سازمان ملل متحد قرار داشته؛ اما کشورها کوشیده اند که تعامل خود با حکومت سرپرست را به گونهی «دیفکتو» گسترش دهند و به همین منظور، شماری از کشورها از مقامهای امارت اسلامی به ویژه مقامهایی که ممنوعیت سفر دارند، میزبانی کرده است.
با این وضع، شماری از آگاهان روابط بینالملل، باور دارند که تمدید تحریمهای موجود بر امارت اسلامی، تغییری بر وضعیت حتا به رویکرد کشورها در برابر افغانستان به میان نخواهد آورد و وضعیت به حالت فعلی دوام خواهد یافت.
ولی فروزان، آگاه روابط بینالملل، میگوید: «این تحریمها کدام تأثیری نخواهد داشت و این تعاملاتی که میان امارت اسلامی و کشورها در جریان است ادامه خواهد یافت و ممکن است بهتر هم شود.»
اجمل زرمتی، دیگر آگاه روابط بینالملل، میگوید که دوام تحریمها بر امارت اسلامی روی اقتصاد افغانستان اثر منفی گذاشته و در بخش سیاست هم مانع بهرسمیتشناختهشدن امارت اسلامی خواهد شد. او میافزاید: «تحریمها میتواند در سطح بینالملل مسئلهی مشروعیت حکومت را زیر سوال ببرد و فضا را برای گفتوگو و دیپلماسی محدودتر کند؛ اگر نرمشی از طرف امارت اسلامی نباشد، ممکن است که مسئلهی انزوای سیاسی هم مطرح شود.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
همزمان با این، آگاهان با انتقاد از رویکرد دوگانهی اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در برابر افغانستان، تأکید دارند که این سازمان به جای تمدید تحریمها، بایستی روی نقشهراهی برای بیرونشدن افغانستان از بیسرنوشتی و بُنبست سیاسی کنونی کار کند.
عبدالجبار اکبری، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «یک نقشهراه برای مردم افغانستان پیشنهاد کنند؛ داراییهای مردم افغانستان را آزاد کنند تا باورمندی مردم به سازمان ملل و حقوق بشر بیشتر شود.»
شماری از کشورها و سازمانهای بینالمللی بدون این که حاکمیت امارت اسلامی را به رسمیت بشناسند، در بیشتر از سه سال گذشته با حکومت سرپرست وارد تعامل شده اند.