همزمان با روز جهانی همبستگی زنان، وزیران امور خارجهی ۲۳ کشور منطقه و جهان و نمایندهی بلندپایهی اتحادیهی اروپا، در بیانیهای مشترک که وزارت امور خارجهی امریکا آن را پخش کرده است، از امارت اسلامی خواسته اند که محدودیتها در برابر زنان در افغانستان را برطرف کند.
وزیران خارجهی استرالیا، بلجیم، بلغارستان، کانادا، دنمارک، فرانسه، عربستان سعودی و امارات متحدهی عربی، در این بیانیه گفته اند که آنان متحد اند تا توجه را به وضعیت افغانستان جلب کنند.
در بیانیه آمده است: «احترام کامل به حقوق بشر و آزادیهای اساسی زنان و دختران، مشارکت برابر و معنادار آنان در جامعه، نه تنها خود یک هدف است؛ بل پیشنیاز توسعهی پایدار اقتصادی و سیاسی، انسجام اجتماعی، ثبات و صلح در افغانستان است.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، نظیراحمد رزاقی، پژوهشگر مسائل بینالملل، به سلاموطندار میگوید که جهان با تحریمکردن دو عضو کابینهی امارت اسلامی، فشار بر آنها را افزایش میدهد.
او میافزاید: «آن چه در این بیانیه دیده شد، باز هم به شکل دیگر، گونهای از فشار است که از طرف غرب یا خارجیها بر امارت اسلامی وارد میشود تا امارت اسلامی را در برابر تصمیمهایی که گرفته شده، نرمتر کنند؛ حتا شکل جدیتر این فشار را میتوانیم در تحریمشدن دو تن از سرپرستوزیران تحصیلات عالی و امر به معروف، ببینیم که این فشار و محدودیت بر آنان بیشتر شود تا ما هم نرمشی را از طرف امارت اسلامی ببینیم. واقعیت است که حق کار، تحصیل و حق حضور در اجتماع، حق ابتدایی هر شهروند در تمام کشور است.»
از سویی هم، سیدشفیقالله سادات، استاد دانشگاه، میگوید جهان به این نتیجه رسیده است که امارت اسلامی به تعهدات خود عمل نمیکند.
او میافزاید: «ماهها است هنگامی که امارت اسلامی با نمایندگان سازمان ملل متحد از نزدیک صحبت میکند، تعهد بازگشایی مکتبها و دانشگاهها را میدهند؛ به این باور رسیده اند که امارت اسلامی با آنها الفاظبازی میکند. به نحوی میان آن چه میگویند و آن چه در جامعه اعمال میکنند، یک مقدار تفاوت وجود دارد. به همین دلیل است که ما میبینیم جهان و منطقه به این باور رسیده اند که تحریمها را بیشتر کنند که گامهای عملی را تقریباً برداشته اند. این انزوایی که فعلاً قرار دارند، بیشتر میشود.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، سیدذکرالله هاشمی، فعال سیاسی نزدیک به امارت اسلامی، میگوید که منافع ملی دولتها متفاوت است. او میافزاید: «منافع ملی کشورها فیمابین شان زیاد فرق دارد. تصمیمها در دو سال اخیر، هیچ گونه تعلقات سیاسی با امارت اسلامی برپا نکرده که حالا انتظارات و فرمایشاتی داشته باشند. آنها در حقوق زنان هم صادقانه عمل نکرده اند و در بارهی زنان مخلصانه عمل نمیکنند. همچنان هیچ گاه به فکر زنان افغانستان نبوده اند.»
گفتنی است که به دلیل عملینشدن خواستهای جهانی از امارت اسلامی برای بازگرداندن حقوق محدودشدهی زنان در افغانستان، جامعهی جهانی اقدامهای جدی و عملی را در برابر امارت اسلامی آغاز کرده است که تحریم جدید دو سرپرستوزیر حکومت امارت اسلامی و هشدار نمایندهی سازمان ملل متحد مبنی بر کاهش کمکهای انساندوستانه، نشان از آن دارد.