مسئولان ادارهی تعلیمات تخنیکی و مسلکی، میگویند که نخستین نمایشگاه ملی «ابتکارات و نوآوریهای برتر افغانستان»، روز شنبه، ۲۷ عقرب، در این اداره در کابل گشایش یافته است و سه روز ادامه خواهد داشت.
غلامحیدر شهامت، سرپرست ادارهی تعلیمات تخنیکی و مسلکی، در مراسم گشایش این نمایشگاه میگوید که هدف از برگزاری این نمایشگاه، جلب سرمایهگذاری برای جوانان نوآور و پشتیبانی از آنان است.
او میافزاید که بیش از ۹۱۲ نوع نوآوری که شامل کشتی، هواپیمای بیسرنشین، ماشین جوجهکشی پرندهها، موتر و دیگر نوآوریها میشود، در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
او تأکید میکند: «در افغانستان جوانان مبتکر زیاد است و نیازمند حمایت بیشتر هستند. سال گذشته در این اداره بخش نوآوری ایجاد شده و ثمر آن را امروز شما در این نمایشگاه میبینید که آنان ابتکارات خود را به نمایش گذاشته اند و ما آن را حمایت میکنیم.»
در همین حال، مسئولان وزارت تحصیلات عالی، در این نمایشگاه میگویند که دانشآموختگان انستیتیوتهای ادارهی تعلیمات تخنیکی و مسلکی پس از این به گونهی مستقیم جذب دانشگاههای کشور میشوند.
ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی، میگوید: «به آن عده از دانشآموزانی که به تحصیلات عالی راه مییابند، وعده میکنیم که زمینهی کارهای عملی و نظری را در دانشگاه برای شان فراهم میکنیم و شما میتوانید به گونهی بهتر از آن استفاده کنید.»
با این حال، شماری از نوآوران، با نگرانی از کمبود مواد و ابزار کار در بخش حرفه در کشور، میگویند که با پشتیباتی بیشتر حکومت سرپرست، میتوانند دست به نوآوریهای بیشتر بزنند.
زکریا عمری، استاد «انستیتیوت تکنالوژی افغان»، میگوید که سیستم مجهز با رادار، ربات با قابلیت هوش مصنوعی، هواپیمای بیسرنشین و دیگر نوآوریهای شان، در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است.
او میافزاید: «چالشهای اساسی که در این بخش وجود دارد، کمبود مواد و ابزار کار و مشکلات اقتصادی است که دامنگیر ما شده و نمیگذارد به آن شکل که ما میخواهیم، کار کنیم و پیش برویم و سد راه ما شده است.»
عبدالقادر ابراهیمی ۲۲ساله، دانشآموختهی انستیتیوت پروسس مواد غذایی و یکی از اشتراککنندگان این نمایشگاه، میگوید که او ماشین جوجهکشی برای تخم پرندههای مختلف ساخته است و شهروندان میتوانند آن را به بهای اندک خریداری کنند.
او میافزاید: «این ماشین گنجایش جوجهکشی هفت نوع پرنده را دارد. گنجایش جوجهکشی ۱۰۰ دانه تخم مرغ، مرغابی و ۲۰۰ دانه مرغابی و کبک را دارد و ۵۰ تا ۶۰ دانه فیلمرغ و طاووس را دارد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همین گونه، رحمتالله صادق ۲۷ساله، باشندهی ننگرهار که کشتی، ترازوی دیجیتالی، ماشین شناسایی تخم نرمال و موتر برای افراد دارای معلولیت ساخته است، میگوید که حکومت سرپرست باید از نوآوران کشور پشتیبانی کند.
او میافزاید: «ما میخواهیم که حکومت بیشتر همکاری کند، ما میتوانیم چیزهای زیادی مانند موتر و دیگر چیزها بسازیم و افتخارات را به کشور کسب کنیم.»
گفتنی است که در این نمایشگاه، نوآوریهای کشور در ۱۰۷ غرفه به نمایش گذاشته شده است.