نخستین نشست کمیته رهبری شورای عالی مصالحۀ ملی پس از نزدیک به هفت ماه از تشکیل این شورا، امروز (شنبه، ۱۵ قوس/آذر) در ارگ برگزار شد.

در نشست افتتاحیۀ شورا عالی مصالحه که آن را رئیس جمهور غنی و عبدالله عبدالله به گونۀ مشترک ریاست می‌کردند، رهبران سیاسی، رهبران احزاب، اعضای شورای ملی، زنان و جامعۀ مدنی و اعضای این کمیته حضور داشتند.

محمداشرف غنی، رییس جمهور در نخستین نشست کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی بر ضرورت مشورت دوام‌دار در پیوند به روند صلح تأکید می‌کند. آقای غنی می‌گوید، حضور اعضای کمیتۀ رهبری شورای عالی مصالحه در ارگ، پیام روشن برای متحدان افغانستان در منطقه و جهان، هیأت گفت‌وگوکننده و مردم دارد.

رئیس‌جمهور با ابراز سپاس‌گزاری از هیأت گفت‌وگوکنندۀ دولت برای پیش‌برد گفت‌وگوها در دوحه، می‌گوید که گفت‌وگوهای صلح وارد مرحلۀ دوم شده است. او می‌افزاید که «مرحلۀ نخست گفت‌وگوهای صلح نشان داد که کار آسان نبود، اما به نتیجه رسید.» آقای غنی بر ضرورت مشورۀ دوام‌دار در پیوند به روند صلح تأکید می‌کند.

عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی در نخستین نشست کمیتۀ رهبری این شورا می‌گوید که صلح به معنای برگشت به گذشته نیست، اما به قربانی نیاز دارد. او تأکید می‌کند که صلح باید عامل اتحاد همه باشد. عبدالله، خشونت‌ها را مانع روند صلح می‌داند و می‌گوید که نباید بیشتر از این مردم قربانی بدهند.

آقای عبدالله، آغاز کار کمیتۀ رهبری شورای عالی مصالحۀ ملی را برای تقویت اجماع ملی گام مهمی ‌می‌خواند و می‌گوید که بر بنیاد توافق‌نامۀ سیاسی، هیأت گفت‌وگوکنندۀ دولت به هدایت‌های این کمیته نیاز دارد.

رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی دست‌یابی به صلح را نیازمند اجماع و وحدت می‌داند و می‌گوید که صلح با حفظ نهادهای اساسی کشور و دست‌آورها، خواست مردم افغانستان است. آقای عبدالله در نخستین نشست کمیتۀ رهبری شورای عالی مصالحۀ ملی می‌گوید که در مجمع عمومی این شورا تا حد امکان تلاش می‌کند، اجماع مردم تمثیل شود.

او تأکید می‌کند که به صلح نباید نگاه منفعت‌طلبانه داشت؛ زیرا به گفتۀ او در میدان جنگ منفعت هیچ‌کسی تضمین نمی‌شود. عبدالله ادامۀ خشونت‌ها را مانع اصلی رسیدن به صلح می‌داند و می‌گوید که این کار سبب ناامیدی مردم شده است.

رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی در بخشی از سخنانش می‌گوید، ادامۀ جنگ بقای هیچ‌کسی را تضمین نمی‌‌کند و تنها نابودی افغانستان را در قبال خواهد داشت. او از تمامی شهروندان کشور به شمول کسانی‌که در بخش‌های زیر کنترل طالبان زنده‌گی می‌کنند، می‌خواهد تا برای تأمین صلح نقش اساسی را بازی کنند.

عبدالله با اشاره به ادامۀ گفت‌وگوهای صلح در دوحه می‌گوید، رفتن به مرحلۀ دوم که قرار است امروز آغاز شود گامی مهمی است هرچند که زمان بیشتری صرف شد.

حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین می‌گوید که باید کسانی دیگری نیز به اعضای کمیته رهبری شورای عالی مصالحۀ ملی دعوت شوند. او می‌افزاید که مردم  قربانی اهداف دیگران شده‌اند و اکنون که درک کرده‌اند باید توجه جدی برای رسیدن به صلح صورت گیرد.

عبدالرب رسول سیاف، با تأکید بر تقویت رابطه میان مردم و دولت می‌گوید که باید در روند صلح استقلال و منافع ملی کشور حفظ شود. او از شورای عالی مصالحه می‌خواهد که از هیأت گفت‌وگوکنندۀ دولت اعلام پشتی‌بانی کند.

محمدیونس قانونی، معاون نخست رئیس جمهور پیشین می‌گوید، صلح یک روند ملی است و تنها کار دولت و شورای عالی مصالحه نیست. قانونی از رئیس جمهور غنی و عبدالله عبدالله می‌خواهد که روند صلح را از حوزۀ دو دستۀ انتخاباتی بیرون کنند.

او می‌گوید که جای برخی از بزرگان سیاسی افغانستان در نخستین نشست کمیته رهبری شورای عالی صالحه خالی است که باید با دعوت‌ آن‌ها پر شود.

شورای عالی مصالحۀ ملی اواخر ماه ثور ام‌سال با امضای توافق‌نامۀ سیاسی میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله ایجاد شد. اما این شورا تاکنون هیچ نشستی برگزار نکرده است.

در حال حاضر شورای رهبری شورای عالی مصالحه ۴۵ عضو دارد و گفته می‌شود که در این ترکیب به تازه‌گی نام‌های دو تن دیگر نیز اضافه شده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: