مهاجران افغان در پاکستان که از ماهها به این سو، برای بررسی پروندههای پناهندگی شان در این کشور انتظاری میکشند، میگویند که فشارهای روزافزون از سوی دولت پاکستان و بیتوجهی سازمان ملل متحد، سبب شده که آنها به ناخوشیهای روانی گرفتار شوند تا جایی که حتا دست به خودکشی بزنند.
در تازهترین مورد، صائم در ۱ سرطان و ذکریا بلوچ در ۲۹ سرطان، در شهر اسلامآباد پاکستان، خودکشی کرده اند.
نزدیکان یکی از مهاجرانی که خودکشی کرده، سختگیریهای دولت پاکستان در برابر مهاجران افغان، بیتوجهی سازمان ملل متحد، کندی در روند بررسی پروندهها و مشکلات اقتصادی را از عاملهای اصلی خودکشی مهاجران افغان در پاکستان، عنوان میکنند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
مزمل، شوهر خواهر ذکریا، میگوید که او، از ۱۹ ماه به این سو در شهر اسلامآباد زندگی میکرد و منتظر بررسی پروندهی پناهندگیاش بوده که در ۲۹ سرطان، خودش را حلقآویز کرده است. به گفتهی او، در مدتی که ذکریا در پاکستان به سر میبرده، از سوی هیچ نهادی به او کمک نشده بود.
مزمل، میافزاید: «ذکریا جوان ۲۴ساله بود. حقوق و علوم سیاسی خوانده بود. از ۱۹ ماه قبل نسبت به مشکلات جاری، مهاجر شد. در ایامی که گذرانده، کار و اشتتغال نداشت که این هم از کمتوجهی نهادهای بینالمللی است.»
مهاجران افغان در پاکستان، میگویند که از یک سو بیکاری و از سوی دیگر بهای بلند ویزا، خوراکی و کرایهی خانه در این کشور، آنها را با مشکلات بسیاری روبهرو کرده است.
ثریا سادات، مهاجر افغان در پاکستان، میگوید: «پاکستان ویزا را تمدید نمیکند. دو سال است در این جا هستم. ویزا و کار ندارم. افسردگی و پریشانیها زیاد است. روند پروسس کیسها و تمام برنامهها کند است. در بلاتکلیفی قرار داریم.»
شکریه صدیقی، دیگر مهاجر افغان که از ۱۳ ماه به این سو در پاکستان زندگی میکند، میگوید: «در مدت ۱۳ ماه حتا یک بار هم فرصت مصاحبه را دریافت نکردهام.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
مسئولان در شورای مهاجران افغان در پاکستان، میگویند که بیتوجهی و نبود همآهنگی میان سازمان ملل متحد و این کشور، سبب میشود که به مشکلات مهاجران افغان افزوده شود.
ثریا صبیر، نمایندهی شورای مهاجران افغان در پاکستان، میگوید: «دو مورد خودکشی هموطنان ما نشاندهندهی اوج وضعیت نابسامان است. نبود سندها، پاسپورت و ویزا، سبب فشار شدید پلیس شده است. کیسهای شان پیش نمیرود. واقعاً نگرانیم.»
بر اساس آماری که منیژه کاکر، وکیل مدافع مهاجران افغان در ایالت سند پاکستان با سلاموطندار شریک کرده، اکنون، تنها در ایالت کراچی پاکستان، بیش از ۳۰۰ مهاجر افغان در زندانها به سر میبرند.