مسئولان در وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، میگویند که از آغاز سال روان میلادی، ۱۱۱ رویداد انفجار ماینهای بهجامانده از جنگ در افغانستان رخ داده که در نتیجهی آن، ۷۰ تن کشته شده و نزدیک به ۱۸۰ تن زخم برداشته اند.
نورالدین رستمخیل، رییس انسجام و همآهنگی ماینپاکی این وزارت، میگوید که افغانستان در بخش ماینروبی با کمبود بودجه و نیروی کاری روبهرو است. او میافزاید: «ساحههایی که هنوز هم باقی مانده و به پاککاری نیاز دارد، ۱۲ کیلومترمربع است؛ زیرا بودجه در این بخش کم است و نیروی کاری به دلیل کمبود بودجه در خانه استند.»
رستمخیل، میافزاید که از ۱۵ هزار کارکن ماینپاکی در افغانستان، اکنون تنها دو هزار و ۵۰۰ تا سه هزار تن سرگرم کار اند و باقی آنها به دلیل کمبود بودجه، بیکارند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در همین حال، مؤسسهی ماینپاکی افغانستان نیز، از آلودهبودن یک هزار و ۲۰۰ کیلومترمربع خاک افغانستان به ماینهای بهجامانده از جنگ هشدار میدهد.
شهاب حکیمی، رییس این مؤسسه، میگوید که اکنون زندگی سه میلیون تن به گونهی مستقیم و سه میلیون و ۸۰۰ هزار تن به گونهی غیرمستقیم در افغانستان، از وجود ماینهای پاکنشده، متأثر است. او میافزاید: «از ۴۰۱ ولسوالی، ۲۶۶ ولسوالی آن ماین دارد؛ نزدیک به سه میلیون تن در کمتر از یک کیلومتری از ساحههای ماین زندگی میکنند؛ در هر ماه ۷۰ تن که بیشتر کودکان است در نتیجهی انفجار ماینها کشته یا زخمی میشوند.»
ادراهها و مؤسسههای ماینپاکی در حالی از کمبود بودجه برای پاککاری ساحتهای مشکوک به ماینها در افغانستان نگرانی میکنند که روز گذشته، بار دیگر در اثر انفجار سرگلولهای در لوگر، چهار کودک کشته شده و یک کودک زخم برداشته است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
غلامرسول، باشندهی لوگر و از نزدیکان این کودکان، میگوید: «این رویداد در موساقلعه هنگامی که این کودکان سرگرم بازی بودند، رخ داد که یک سرگلوله منفجر شد؛ دو دختر و دو پسر زندگی خود را از دست دادند و یکی هم زخمی است.»
عبدالرزاق، باشندهی ولسوالی سیدکرم پکتیا که یک دست و یک چشمش را در انفجار ماین بهجامانده از جنگ از دست داده، میگوید که به دلیل وضعیت کنونیاش، بار دوش خانواده شده است. او میافزاید: «ماین در زیر خاک بود؛ وقتی انفجار شد دستم قطع شد؛ یک دست دیگرم دو ناخنش قطع شده، سرم تا هنوز زخمی است، ۱۰ نفر استیم در خانواده؛ وضعیت زندگی ما هم دشوار است .»
بر اساس آمار مؤسسهی ماینپاکی افغانستان، هنوز هم چهار هزار و ۲۳۳ روستا در افغانستان که بیشتر از هزار و ۲۰۰ کلیومترمربع را احتوا میکند، آلوده به ماینهای بهجامانده از جنگها است.