پایان ۲۰۲۲ در افغانستان در حالی رقم میخورد که با وجود تلاشهای منطقهای و بینالمللی برای بیرونآوردن این کشور از بحران سیاسی-حقوقی، بحران سیاسی در داخل و بحران مشروعیت در نظام بینالملل برای افغانستان، همچنان پابرجاست. گیرکردن در این وضعیت، افغانستان را به یکی از کشورهای منزوی در منطقه و جهان، بدل کرده است.
شکلنگرفتن حکومت فراگیر و رعایتنشدن حقوق بشر و هنجارهای بینالمللی، از عمدهترین چالشهای سیاسی افغانستان در ۲۰۲۲گفته میشود که باعث شده، امارت اسلامی پس از سالواندی بودن در قدرت، از سوی جامعهی جهانی به رسمیت شناخته نشود.
با این همه، برای بیرونرفتن از بحران سیاسی افغانستان، نشستها و تلاشهای دیپلماتیک زیادی در کشورهای منطقه و جهان صورت گرفته که نشست اسلو، نشست فرمت مسکو، نشست سازمان همکاریهای شانگهای و نشستهای شواری امنیت سازمان ملل متحد، مهمترین آنها استند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
پس از رویکارآمدن امارت اسلامی در افغانستان، شورای امنیت سازمان ملل متحد، نشستهای زیادی را در محور مسئلهی افغانستان شکل داده که آخرین نشست آن، در واکنش به سلب حق تحصیل و کار زنان از سوی امارت اسلامی در ۲۴ قوس برگزار شد.
نظیراحمد رزاقی، پژوهشگر روابط بینالملل، میگوید که تا نیامدن تغییر در رویکرد امارت اسلامی، وضعیت در کشور به همین منوال ادامه خواهد یافت و این نشستها نیز، به نتیجهای نخواهد انجامید. او میافزاید: «حوادث طبیعی که هزینههای جانی و مالی برای مردم در پی داشت و همچنان بستهبودن مکاتب دخترانه و در نهایت، بستن دانشگاهها و ممنوعیت زنان از کار، از چالشهای جدی در این سال بود.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در سوی دیگر، حبیبالله جعفری، آگاه روابط بینالملل، میگوید که ۲۰۲۲، سال خوبی برای مردم افغانستان نبود و هیچ گونه پیشرفتی در کشور به میان نیامده است. او میافزاید: «نتوانستیم با جهان در تماس و تعامل درست باشیم و امیدوارم رویکرد امارت اسلامی تغییر کند، تا در ۲۰۲۳ شاهد تغییرات خوب باشیم.»
با این که بیشتر از یک سال از رویکارآمدن امارت اسلامی در افغانستان، میگذرد؛ اما کشور هنوز در آشفتگی سیاسی به سر میبرد؛ آشفتگیای که زمینهی مشروعیتیابی در سطح بینالمللی را از افغانستان گرفته و به فرورفتن آن در انزوای بیشتری کمک کرده است.