افغانستان ششمین کشور متأثر از پیامدهای منفی ناشی از تغییرهای آب‌وهوایی است که شهروندانش کماکان درگیر رویدادهای ناشی از این پدیده‌ی طبیعی اند.

جسور، باشنده‌ی ولسوالی جرم بدخشان، یکی از این افراد است که سیلاب‌های ناشی از تغییرهای آب‌وهوایی زندگی او را دگرگون کرده ‌است.

این باشنده‌ی ولسوالی جرم بدخشان که شغل دام‌داری داشت و ۳۰ رأس مواشی‌اش در سیلاب‌های پسین تلف شده ‌است، به سلام‌وطندار می‌گوید که پس از این رویداد، زندگی‌اش در وضعیت مبهمی قرار گرفته ‌است.

جسور می‌افزاید: «ما مردم غریبی هستیم که دارایی ما همین ۳۰ رأس گوسفند و مواشی بود که آن را هم در پی سرازیرشدن سیلاب از دست دادیم.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

همین گونه، عبدالرئوف، دیگر باشنده‌ی بدخشان که کشاورز است، می‌گوید که سیلاب‌ها محصولات کشاورزی‌اش را ویران کرده و اکنون نگران آینده‌ی خود است؛ زیرا گذر زندگی او وابسته به همین محصولات کشاورزی بود که اکنون از دست داده‌ است.

او می‌افزاید: «همین غله‌ها و کشت‌ و زراعت ما را کلاً سیلاب برده ‌است؛ مردم غریب هستیم؛ امیدواریم که کمک‌ها به ما برسد. هنوز که هیچ کمکی نرسیده ‌است.»

با این حال، برنامه‌ی جهانی غذای سازمان ملل متحد، اعلام کرده که افغانستان ششمین کشور آسیب‌پذیر از تغییرهای آب‌وهوایی است و رویدادهایی مانند سیلاب‌های ناشی از این تغییرها، چالش‌هایی را به شهروندان افغانستان به میان آورده است. این وضعیت نیازمندی‌ها به کمک‌های انسان‌دوستانه را افزایش داده ‌است و سازمان‌های کمک‌رسان هم‌اکنون به دلیل کم‌بود بودجه قادر به برآورده‌کردن این نیازها نیستند.

آگاهان، اتکای اقتصادی افغانستان به کشاورزی و نبود یک زیربنا و سازوکار درست کاهش اثرات منفی تغییرهای آب‌وهوایی و مدیریت آب را، از علت‌های اساسی آسیب‌پذیربودن افغانستان از این پدیده می‌دانند.

نجیب‌الله سدید، آگاه مسائل محیط‌زیستی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «افغانستان به دلیلی از تغییرات اقلیمی بسیار زیاد صدمه می‌بیند که این تغییرات دوران آبی را مختل می‌سازد؛ وقتی دوران آبی مختل شد، ما خشک‌سالی را و به تعقیب آن سیلاب‌ها را می‌داشته باشیم. شما متوجه اگر باشید، افغانستان در ۲۴ سال گذشته، افغانستان ۱۴ سال دارای خشک‌سالی بوده است و در ۱۰ سال دیگر هم در قسمتی از افغانستان خشک‌سالی بوده و در قسمتی هم سیلاب‌ها بوده. در کل گفته می‌توانیم که خشک‌سالی و سیلاب هر دو اقتصاد افغانستان را متضرر کرده است.»

نهادهای حکومتی نیز از پیامدهای منفی بحران تغییرهای آب‌وهوایی در کشور اند. روح‌الله امین، رییس تغییر اقلیم اداره‌ی ملی حفاظت محیط زیست، ایستادگی در برابر پیامدهای ناگوار تغییرهای آب‌وهوایی را نیازمند اجرای یک پالیسی ملی در کشور و حمایت‌های مالی بیرونی می‌داند و تأکید می‌کند که در این راستا تلاش‌ها نیز در جریان است.

رییس تغییر اقلیم اداره‌ی ملی حفاظت محیط زیست، تأکید می‌کند که این اداره توانسته است با وجود تحریم‌های جهانی، دو پروژه در بخش‌های مبارزه با تغییرهای آب‌وهوایی را از سازمان‌های جهانی بگیرد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

روح‌الله امین، در این باره بیش‌تر به سلام‌وطندار می‌گوید: «خوش‌بختانه یک پروژه‌ی ما به ارزش ۱۰ میلیون دالر از تأثیرات جهانی محیط زیست تأیید شد که در ولایت‌های کنر و بدخشان تطبیق خواهد شد و یک پروژه‌ی دیگر ما به ارزش ۹۰ هزار افغانی در راستای مدیریت گازات اوزون مورد تأیید قرار گرفت. تلاش داریم نه تنها پروژه‌ی تعویق‌شده ما از سر گرفته شود؛ بل که فرصت‌های مالی بیش‌تری را به دست آوریم.»

مسئولان در وزارت اقتصاد حکومت سرپرست، نیز از پیامدهای منفی تغییرهای آب‌وهوایی بر وضعیت اقتصادی افغانستان سخن می‌گویند و از تلاش‌ها برای ایستادگی در برابر این بحران اطمینان می‌دهند.

عبدالرحمان حبیب، سخن‌گوی وزارت اقتصاد، می‌گوید: «در جریان امسال کشور ما شاهد رویدادهای طبیعی بود که علاوه بر تلفات جانی، خساراتی به زیرساخت‌های به جا گذاشت. سیلاب‌ها بخش کشاورزی و مصونیت اجتماعی ما را آسیب رسانده ‌است.»

افغانستان در حالی از کشورهای آسیب‌پذیر از تغییرهای‌ آب‌وهوایی است که این کشور سهم زیادی در تولید عوامل تغییرهای آب‌وهوایی مثل تولید گازهای گل‌خانه‌ای ندارد. در کنار این، در نزدیک به سه‌ سال گذشته بیش از ۳۰ پروژه‌ی جهانی در این بخش در افغانستان متوقف شده است.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: