یازدهمین دور «نشست امنیتی هرات»، امروز در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، با انتقاد و گلایه‌ از رویکرد حکومت سرپرست امارت اسلامی که در بیش‌تر از دو سال گذشته در حکومت‌داری خود به پیش گرفته ‌است، گشایش یافت.

این نشست که قرار است فردا و پس‌فردا هم‌چنان ادامه داشته باشد، با تمرکز به این عنوان «بازخوانی افغانستان، راه‌کارهای متفاوت» در حال برگزاری است و اشتراک‌کنندگان آن چهره‌های سیاسی حکومت پیشین و نمایندگانی از برخی از کشورهای دیگر است.

در فرجام آغازین روز این نشست، سخن‌رانان از رویکرد امارت اسلامی در افغانستان و همین گونه رویکرد کنونی جهان نسبت به افغانستان، انتقاد کردند و بیرون‌رفت از شرایط و بحران کنونی سیاسی افغانستان را، نیازمند تشکیل حکومت فراگیر و مشروع بر مبنای خواست مردم و قانون، خواندند.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

رنگین دادفر اسپنتا، مشاور شورای امنیت ملی حکومت پیشین افغانستان، در این نشست از نبود انسجام میان چهره‌ها و طرف‌های سیاسی افغان، سخن گفته است: «در افغانستان روایت جدید بر بنیاد حقوق و آزادی‌های مردم، داشتن قانون اساسی، پذیرش برابری بدون قیدوشرط زنان و مردان، حاکمیت واقعی مردم، کاهش مرکزگرایی قدرت و تجزیه‌ناپذیربودن افغانستان، باید آفرید.»

مشاور شورای امنیت ملی حکومت پیشین افغانستان، هم‌چنان از رویکرد جهان نسبت به افغانستان، انتقاد و تأکید کرده است که امریکا و ناتو بایستی سهم خود را نسبت به عواقب فروپاشی جمهوری در افغانستان، بپذیرند.

در کنار این، رحمت‎‌الله نبیل، رییس امنیت ملی در دوره‌ی حکومت پیشین و از چهره‌های سیاسی این حکومت، تفاوت در دیدگاه جهان نسبت به افغانستان را نیز از علت‌های دوام مشکلات و بحران افغانستان خوانده است.

آقای نبیل، در سخن‌رانی خود افزوده است: «در مورد دیدگاه‌ها بسیار متفاوت است. برخی‌ها افغانستان را سیاه‌چاله می‌دانند؛ اما برخی‌های دیگر به افغانستان به عنوان یک فرصت می‌نگرند. با این حال، مسیر بازگشت افغانستان به مردمش، نیازمند حل این دیدگاه‌های متفاوت است.»

در این دور نشست امنیتی هرات که این دومین بار است در وضعیت تبعید در شهر دوشنبه‌ی تاجیکستان برگزار می‌شود، چهره‌هایی اشتراک دارند که برخی از آن‌ها در رأس اداره‌های حکومت پیشین افغانستان حضور داشتند و به نحوی از متهمان ناکامی این حکومت در افغانستان.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، محمود اضطرابی، آگاه مسائل سیاسی، به این باور است که برگزاری این گونه نشست در شرایط کنونی و با این چهره‌ها برای آوردن تغییرات مثبت در افغانستان، نتیجه‌بخش نیست.

او می‌افزاید: «نشست امنیتی هرات در دوشنبه هم از همین نشست‌هایی است که من فکر می‌کنم هیچ گاه نتیجه در بر ندارد، صرف یک پروژه است و ممکن برای یک چند نفر برگزارکننده دست‌آوردهایی داشته باشد؛ اما برای افغانستان هم‌اکنون هیچ گونه دست‌آوردی نخواهد داشت.»

گفتنی است که امارت اسلامی در بیش‌تر از دو سال گذشته همواره انتقادها در برابر فراگیرنبودن حکومت و رعایت‌نکردن حقوق بشر را، نادرست خوانده و تأکید کرده است که در حاکمیتش جایی به چهره‌های سیاسی پیشین در نظر نخواهد گرفت.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: