اشتراککنندگان نشست دو روزهی «گفتوگوهای امنیتی هرات» در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، در هفت جلسه پیرامون «ژئوپولیتیک افغانستان و اجماع منطقهای، آپارتاید و وضعیت زنان افغانستان، دهشتافکنی و خشونت، میراثهای فرهنگی، همزیستی و همکاری منطقهای، مسئولیت جهانی و نقش سازمان ملل متحد برای افغانستان و نقشهی راه آینده»، بحث و گفتوگو کردند.
در آخرین روز این نشست، دیپلماتها و کارشناسان، بر وجود اتفاق نظر پیرامون حقوق زنان، احترام به ارزشهای فرهنگی و تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، پافشاری کرده اند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
کرن دیکر، کاردار سفارت امریکا برای افغانستان، در یکی از جلسههای «گفتوگوهای امنیتی هرات»، اتفاق نظر منطقهای در بارهی رعایت حقوق بشر و همهشمولبودن حکومت در افغانستان را، مهم خوانده است.
او گفته است: «این که کشورهای پاکستان، ایران، امریکا، روسیه و مردم افغانستان، در مورد حقوق زنان و تشکیل حکومت همهشمول در افغانستان موافق اند، مسئلهای خیلی مهم است.»
در این نشست، از رویکرد امارت اسلامی در درون مرزهای ملی، نکوهش شده است. از این میان، توماس نیکلاسن، نمایندهی ویژهی اتحادیهی اروپا برای افغانستان، از وضع تحریمها بر امارت اسلامی در صورت تغییرنیافتن رویکرد این حکومت، خبر داده است.
او، گفته است: «در صورتی که حکومت فعلی افغانستان به حقوق اساسی مردم توجه نکند، ما میتوانیم از طریق دادگاه بینالمللی کیفری و وضع تحریمها در برابر امارت اسلامی، عمل کنیم.»
با این حال، آگاهان، ارائهی نقشهی راه برای چهگونگی حکومت در آینده را، مهم میدانند و از آن استقبال میکنند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
ویس ناصری، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «این نشستها به خاطر این برگزار میشود که یک راه حل اساسی برای مشکل افغانستان پیدا شود و حداقل همگرایی منطقهای را در مقابل بیثباتی و بیامنیتیای که در افغانستان جریان دارد، شکل بدهد.»
این در حالی است که امارت اسلامی همواره حکوم کنونی افغانستان را همهشمول خوانده و گزارشها مبنی بر نقض حقوق بشر، ناامنیها و فعالیتهای هراسافگنی در افغانستان را، رد کرده است.