وزارت اطلاعات و فرهنگ از وزارت داخله خواسته است تا فضا را برای خبرنگاران مصون سازد. این گفته را طاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ پس از چاشت امروز (شنبه، سیزدهم جدی/دی) در یک نشست خبری در کابل مطرح کرده است.
آقای زهیر در این نشست تأکید کرده است که تأمین امنیت خبرنگاران وظیفۀ مستقیم وزارت داخله و نهادهای امنیتیست. به گفتۀ آقای زهیر، خبرنگاران نمیتوانند اطلاعرسانی کنند و همزمان تفنگ بهدست گیرند و امنیتشان را تأمین کنند.
سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ گفته است: «اگر وجود تکتک خبرنگاران را امن ساخته نمیتوانید، پس لطفا فضا را برایشان مصون کنید. حادثۀ خونینی که در غور اتفاق افتاد، در نزدیک ولایت بود. امیدوار هستیم مسئولین امنیتی ما دقت کنند، مطالعه و توجه کنند. از وزارت داخله به تأکید میخواهم فضا را مصون بسازد، امنیت را طوری تأمین کند که خبرنگار در چند متری ولایت به قتل نرسد.»
سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ از شورای عالی مصالحۀ ملی، وزارت دولت در امور صلح و هیأت گفتوگوکنندۀ صلح دولت میخواهد در دور دوم گفتوگوهای بینالافغانی، به تأمین امنیت خبرنگاران تأکید کنند و آن را جزئی از دستور کار/آجندا قرار دهند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ نامۀ دادخواهانهیی را نیز ترتیب داده که براساس آن از اتحادیۀ اروپا و دفتر هیأت معاونت ملل متحد در افغانستان یا یوناما خواسته است از هر شیوۀ ممکن گروههای هراسافگن را قانع کنند تا دست از حذف فزیکی خبرنگاران بردارند.
در همین حال، عبدالحفیظ منصور، عضو هیأت گفتوگوکنندۀ صلح دولت میگوید که طالبان از خبرنگاران میترسند و هر خبرنگار را به مثابۀ یک ژنرال جنگی فکر میکنند. به گفتۀ آقای منصور، پشت همۀ ناامنیها و کشتارهای هدفمند خبرنگاران دست طالبان است.
روز گذشته پس از کشتهشدن بسمالله عادل ایماق، مدیرمسئول رادیو صدای غور و از فعالان مدنی این ولایت، کمیتۀ دفاع از خبرنگاران در یک اقدام اعتراضی از رسانهها خواست تا برای سه روز، نشر خبرهای وابسته به دولت را تحریم کنند.
اما شماری از خبرنگاران تحریم خبرهای وابسته به دولت را اقدام موثر نمیدانند و آن را نمادین میخوانند. به گفتۀ این خبرنگاران، نهادهای پشتیبان خبرنگاران و دولت بهجای انجام چنین اقدامهای نمادین، باید واقعبینانه عمل کنند تا امنیت جان خبرنگاران تأمین شود.
از آغاز سال جدید میلادی فقط دو روز گذشته است، اما یک خبرنگار و یک فعال مدنی در غور و کابل در ترورهای هدفمند کشته شدهاند.
بر بنیاد گزارش مرکز رسانههای افغانستان، در یکسال گذشته ۴۵ مورد تهدید، ۱۱ مورد خشونت فزیکی، ۶ حملۀ مسلحانه، ۱۳ مورد توهین و تحقیر و ۶ مورد بازداشت در برابر خبرنگاران و کارمندان رسانهیی در افغانستان ثبت شده است.