بر اساس گزارش‌های پخش‌شده، عربستان سعودی بدون هیچ گونه وضاحتی دیپلمات‌های خود را از افغانستان بیرون کرده و فعالیت سفارت‌خانه‌اش در کابل را به حالت تعلیق درآورده ‌است. وزارت امور خارجه‌ی افغانستان در پیوند به این تصمیم عربستان سعودی، تا کنون وضاحتی نداده و به پرسش‌های سلام‌وطندار نیز پاسخ نفرستاده است.

در همین حال، شماری از آگاهان به این باور اند که عربستان سعودی برای زیرفشارقراردادن امارت اسلامی، سفارت‌خانه‌اش در کابل را بسته است تا در روی‌کرد امارت اسلامی تغییر وارد شود. به گفته‌ی آن‌ها، از این پس کشورهایی که شریک امریکا اند، خواهان تعامل مثبت با امارت اسلامی نیستند.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

عزیز معارج، آگاه مسائل سیاسی و دیپلمات پیشین افغانستان، می‌گوید: «تصامیم اخیر امارت اسلامی، برای محدودیت آموزش و کار زنان که به دین اسلام رجعت دادند، به همین دلیل عربستان سعودی به عنوان قوی‌ترین کشور اسلامی نمی‌خواهد که این مسئولیت بزرگ را از نگاه اسلامی بپذیرد.»

عربستان سعودی در حالی سفارت‌خانه‌اش در کابل را بسته که پیش از این، بازداشتن زنان از کار و آموزش با واکنش‌های گسترده‌ی جهانی روبه‌رو شده و در این میان، امریکا از روی‌دست‌گرفتن گزینه‌ی فشار در برابر امارت اسلامی هشدار داده است.

به باور شماری از آگاهان روابط بین‌الملل، از این پس کشورهایی که در سیاست خارجی شان هم‌سو با امریکا اند، آماده‌ی تعامل مثبت با امارت اسلامی نخواهند بود و عربستان سعودی نیز، به همین دلیل تصمیم گرفته است که روابط دیپلماتیک خود با افغانستان را به حالت تعلیق در بیاورد.

اکرم عارفی، آگاه روابط بین‌الملل، در این باره می‌گوید: «اقدام عربستان کاملاً سیاسی است. عربستان دو چهره دارد؛ یک، چهره‌ی مذهبی دارد و این اقدامش می‌تواند مبنای دینی داشته باشد و از طرف دیگر، نظر به نزدیکی که با امریکا و کشورهای غربی دارد، ممکن است به منظور هم‌سویی با این کشورها این تصمیم را گرفته باشد.»

این در حالی است که امارت اسلامی پیش از این، بارها از کشورهایی که پس از سقوط جمهوری سفارت‌خانه‌های خود در کابل را بسته اند، خواستار ازسرگیری روابط دیپلماتیک و کنسولی شده است.

نورالرحمان ثاقب، آگاه روابط بین‌الملل، می‌گوید تضمین‌هایی که امارت اسلامی برای مصونیت سفارت‌خانه‌ها ارائه کرده است، با توجه به معیارهای دیپلماسی جهان، بسنده نیست.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

او می‌افزاید: «اروپایی‌ها به دلیل تهدیدهای امنیتی حتا در ترکیه کنسول‌گری‌های خود را بستند. معیارهای دنیا برای امنیت بسیار بالا است، به این نمی‌شود که تنها گفته شود که امنیت تان تأمین است و بیایید سفارت‌های خود را باز بکنید. به نظر من، امارت اسلامی تا آن‌ معیارها را برآورده نکند، دنیا به این گپ‌ها قناعت نمی‌کند.»

گفتنی است که عربستان سعودی به ‌عنوان کشوری که حاکمیت امارت اسلامی در افغانستان را در دهه‌ی ۹۰ به رسمیت شناخته، از معدود کشورهایی است که پس از سقوط جمهوری روابط دیپلماتیکش با افغانستان را حفظ کرد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: