میخاییل گالوزین، معاون وزیر امور خارجهی روسیه، در اظهاراتی تأکید کرده است که بهرسمیتشناسی امارت اسلامی به تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان بستگی دارد و مسکو تا زمانی که حکومت فراگیر در این کشور تشکیل نشود، امارت اسلامی را به رسمیت نخواهد شناخت.
این مقام وزارت امور خارجهی روسیه، این اظهارات را به تازگی در نشستی در وزارت امور خارجهی اوزبیکستان مطرح کرده است. امارت اسلامی تا کنون در پیوند به این اظهارات معاون وزیر امور خارجهی روسیه واکنشی نشان نداده است و سخنگویان امارت اسلامی در این باره به پرسشهای سلاموطندار نیز آمادهی پاسخدهی نشدند.
با این حال، آگاهان مسائل سیاسی، تشکیل حکومت فراگیر و ایجاد حکومتداری بر مبنای شایستهسالاری را، از نیازهای اساسی افغانستان برای رفتن به سوی ثبات سیاسی میدانند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
عبدالشکور دادرس، آگاه مسائل سیاسی، نگرانی جهان به دلیل نبود یک حکومت همهشمول در افغانستان را بهجا میداند و از امارت اسلامی میخواهد که برای پیشگیری از مداخلههای کشورها در امور افغانستان به بهانهی نبود حکومت همهشمول، باید بنابر نیازهای داخلی به این مورد تمکین کند.
دادرس در این باره به سلاموطندار میگوید: «منشور سازمان ملل متحد یک صلح و ثبات سراسری را تأکید دارد؛ همین مورد را در نظر بگیریم. اگر کشوری در ثبات و در مشکل باشد، ضررش به کشورهای دیگر هم میرسد. برای همین، اگر حکومت به همین منوال پیش برود، کشورها حق دارند بگویند که اگر شما حکومت همهشمول تشکیل دهید و این کار را انجام دهید، به نفع تان خواهد بود و ما هم شما را به رسمیت میشناسیم.»
روسیه در حالی بر ضرورت تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان برای بهرسمیتشناسی امارت اسلامی تأکید میکند که این کشور روابط نسبتاً خوب و در خیلی موارد روابط رسمی با امارت اسلامی دارد.
همزمان با این، روسیه در نزدیک به سه سال پسین نگرانیهای جدی را نیز از افغانستان مطرح کرده است که در آخرین مورد، سرگی شویگو، وزیر دفاع این کشور، ادعا کرد که تهدیدهای هراسافکنی در برابر کشورهای منطقه، از افغانستان سرچشمه میگیرد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، برخی از آگاهان با اظهار نگرانی از رویکرد دوگانهی روسیه در برابر افغانستان تأکید دارند و میگویند تا زمانی که روسیه نگرانیهای خود از افغانستان را برطرف نکند، برخوردش با امارت اسلامی «دفاکتو» خواهد بود.
اجمل زرمتی، آگاه روابط بینالملل، در این باره دیدگاه خود را چنین بیان میکند: «سیاست خارجی روسیه در رابطه به افغانستان تداوم وضعیت کنونی است؛ یعنی به همین شکل دوام خواهد کرد و به شکل دفاکتو خواهد بود؛ تا زمانی که به تشویشهایی که روسیه دارد، پاسخی ارائه نشود.»
گفتنی است که حکومت سرپرست امارت اسلامی پیش از این، این حکومت را همهشمول خوانده و هر گونه اظهارنظر در این باره را مداخله در امور داخلی افغانستان عنوان کرده است.