هم‌زمان با نگرانی اتحادیه‌ی اروپا از گسترش بحران کم‌آبی در افغانستان، باشندگان شماری از ولایت‌ها از دست‌رسی‌نداشتن به آب آشامیدنی شکایت دارند.

سهیلا، باشنده‌ی دشت‌برچی، می‌گوید که باشندگان این منطقه از دو سال به این سو  با کم‌بود آب آشامیدنی روبه‌رو اند و این مشکل با گذشت هر روز بیش‌تر نیز می‌شود. «گاهی روزانه اصلاً آب نیست؛ گاهی در شبانه‌روز دو ساعت آب جریان دارد که بسیار با درجه‌ی کم و ساعت ۲:۰۰ شب می‌آید وقتی مردم خواب اند و نمی‌توانند آب ذخیره کنند.»

سیدشاه، باشنده‌ی شهر فیروزکوه، مرکز غور نیز، می‌گوید که پس از سرازیر‌شدن سیلاب‌ها در این ولایت، منابع آبی از بین رفته و آنان با کم‌بود آب‌ آشامیدنی روبه‌رو شده اند.«بعد از سیلاب‌ها، چاه‌ها و ذخیره‌گاه‌ها از بین رفت؛ آب کم در دست‌رس است؛ آبی که می‌آید هم به جای فایده مردم را بیمار کرده است.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

محمد، دیگر باشنده‌ی شهر فیروزکوه، می‌گوید: « وقتی سیلاب شد، کانال‌های آب را ویران کرد تنها تانکرهای مؤسسه‌ها روز یک بار می‌‌آید و آب می‌دهد، آن هم کافی نیست و رسیدگی جدی در این بخش به مردم نشده است.»

نمایندگی اتحادیه‌ی اروپا برای افغانستان، به تازگی با نشر بیانیه‌ای از گسترش بحران کم‌آبی در افغانستان نگرانی کرده و گفته که خشک‌سالی، آلوده‌بودن آب‌ها و استفاده‌ی بیش از حد از آب، منابع آبی افغانستان را تهدید کرده است.

آگاهان زیست‌محیطی و امور آب، می‌گویند که نبود مدیریت درست آب‌ها، بهره‌برداری‌نشدن از منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی و توزیع‌نشدن مناسب منابع آبی، سبب شده که دست‌رسی شهروندان به آب آشامیدنی کاهش یابد.

نجیب‌الله سدید، آگاه زیست‌محیطی و امور آب، ایجاد زیرساخت‌های آبی کافی در افغانستان و به‌کارگیری گروه‌‌های فنی ورزیده برای مدیریت آب‌ها را یکی از مؤثرترین راه‌کارها برای مدیریت آب می‌داند. «وضعیت آبی کشور از حالت عادی به حالت مختل رفته؛ تمام ذخیره‌ی آب افغانستان  که همان بند‌های آب است، نابود شده و ذخیره‌گاه‌های آب در حال حاضر هم کم است؛ در صورت تعهد دولت باید انتقال آب از صیاد به کابل باید تطبیق شود و در طولانی‌مدت بند للندر در شاه‌توت و ایجاد ساحات توزیع برای آب‌های زیر‌زمینی باید در نظر گرفته شود.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

مسئولان در وزارت آب و انرژی اما می‌گویند که پراکندگی جمعیت در شماری از شهرها و استفاده‌ی بی‌رویه از منابع آبی از علت‌های اصلی کم‌بود آب در افغانستان است.

ایجاز‌الحق دانشیار، مسئول بخش آب‌رسانی وزارت آب‌ و انرژی، می‌گوید که این وزارت تلاش دارد با ایجاد بندهای آب‌گیر در ولایت‌ها، به مشکل کم‌آبی رسیدگی کند. «برای مدیریت خشک‌سالی در ولایت‌های زیاد بندهای آب‌گیر ایجاد شده و در صدها جا این وزارت برای مدیریت این بحران برنامه‌های را به راه انداخته است تا این که  به اساس این بندهای آب‌گیر آب‌ها را ذخیره و سطح آب بلند برود.»

در چند سال پسین به دلیل تغییرهای آب‌وهوایی، سطح آب‌های زیرزمینی در کابل و شماری از ولایت‌ها پایین رفته و شهروندان با کم‌بود آب شامیدنی روبه‌رو شده اند. پیش از این سازمان ملل متحد نیز گفته بود که نزدیک به  ۸۰ درصد از جمعیت افغانستان به آب آشامیدنی دست‌رسی ندارند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: