شماری از باشندگان هلمند، از رسیدگینشدن به موقع به دعواهای حقوقی شان گلایه دارند و میگویند که سالهاست دعوای حقوقی دارند؛ اما نهادهای عدلی و قضایی، تا کنون به این دعواها رسیدگی نکرده اند.
عطاءالله، باشندهی ولسوالی نوزاد، میگوید: «نزدیک به یک سال است که دعوا دارم، ما باهم دوستی کردیم و طرف مقابل، خود ازدواج کرد؛ اما حاضر به ازدواج با من نشد و میگویند تو با او شیر خوردهای. مرا از ولسوالی کجکی به این جا فرستاده است.»
غلامرسول، باشندهی ولسوالی کجکی هلمند، نیز میگوید: «۱۲ سال است که بر سر زمین زراعتی دعوا دارم. طرف مقابلم اجازه نمیدهد سر زمین خود بروم. با این که بارها این زمین در حضور دیگران به من تعلق گرفته است؛ اما باز هم طرف مقابل برایم مشکل ایجاد میکند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، شماری از عریضهنویسان در شهر لشکرگاه، مرکز هلمند، میگویند که در بیشتر موردها، مراجعهکنندگان در مورد غصب زمین، صورت و دفع دعوا و حق میراث، عریضه میکنند و دعواهای جزایی خیلی کم است.
سیدمحمد عالم، عریضهنویس، میگوید: «بیشتر عریضههایی را که برای مردم مینویسم، مربوط به دعوای زمین، زورگویی و غصب است؛ اما مردم از رسیدگینشدن سریع به عریضهها و مشکلات شکایت دارند.»
مطیعالله، دیگر عریضهنویس، نیز میگوید: «بیشتر عریضهها در بارهی میراث و غصب است. افراد بسیاری اند که میگویند حق میراث به ما داده نمیشود. افزون بر این، عریضههایی در بخش جزایی نیز مینویسم.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
از سویی هم، مسئولان محلی هلمند، با تأیید مشکلات و شکایتهای مردم در بارهی دعواهای حقوقی، میگویند که بیشتر پروندههای حقوقی، از نظام پیشین باقی مانده و مسئولان محلی امارت اسلامی، در حال بررسی و رسیدگی به این پروندهها اند.
محمدقاسم ریاض، معاون ریاست اطلاعات و فرهنگ هلمند، میگوید: «شکی نیست که مشکلاتی وجود دارد؛ اما امارت اسلامی تازه آمده است و بسیاری از دعواهای حقوقی از حکومت پیشین باقی مانده و اکنون مسئولان امارت اسلامی مصروف بررسی و حل این مشکلات اند.»
معاون ریاست اطلاعات و فرهنگ هلمند، میافزاید که در شش ماه نخست ۱۴۰۱، یک هزار و ۸۱۳ پرونده حل و فصل شده و وثیقههای نزدیک به هزار و ۷۰۰ پروندهی مختلف دیگر، نیز اجرا شده است.