روزهای محدود به برگزاری جشن نوروز در شهری باقی مانده است که زیباتر و باشکوه‌تر از تمام شهرهای کشور و بیرون از کشور در آن نوروز تجلیل می‌شود. در این روزها، غوغایی در شهر برپاست، جنب‌وجوش مردم نسبت به گذشته چند برابر شده. همه در فکر انجام کارهای عقب‌ماندۀ یک‌سالۀ‌شان‌اند. بازار خرید داغ است و شهروندان از آماده‌گی‌شان برای میزبانی از مهمانان بیرون از ولایت و تجلیل هرچه بهتر جشن نوروز سخن می‌زنند.

نوریه یوسفی، باشندۀ بلخ به سلام‌وطندار می‌گوید: «آماده‌گی‌هایی که ما برای سال ۱۴۰۰ داریم، در قدم اول پاک‌کاری و صفاکاری خانه و خانوادۀ ما می‌باشد که صفاکاری کنیم داخل خانه و صحن حویلی خود را و بعدش آماده‌گی هفت‌میوه است که می‌گیریم. عیدی و نوروزی بردن است و همین رسم و رواج‌های ماست.»

سیدعلی موسوی، دیگر باشندۀ بلخ به سلام‌وطندار می‌گوید: «در مناطق مختلف آسیایی مردمانش همان فرهنگ‌های خود را دارند از قبیل سمنک. شاید مشترک در بین چندین کشور همین باشد و بازی‌های محلی و زیادتر دول و سُرنی و موسیقی‌ها در مراسم‌های‌شان برگزار می‌شود و هم‌چنان آماده‌گی‌های خانواده‌ها بیش‌تر دیده می‌شود؛ یعنی هیچ مراسم و آیین این‌گونه گسترده برگزار نمی‌شود.»

بازار بزازان و خیاطی‌ها هم در این روزهای آخر سال رونقی دوچندان گرفته است و در تمام خیاطی‌ها چرخ ماشین‌ها در حرکت‌اند و دوخت‌ودوز جریان دارد.

بصیره، یک تن از خیاطان در بلخ می‌گوید: «بلی بسیار خریدوفروش داریم، حتی کسانی می‌آیند و دوخت‌های ما را می‌بینند و فرمایش می‌دهند. لباس‌های ما بسیار خریدوفروش دارد.»

مسئولان کمیسیون برگزاری جشن نوروز می‌گویند که دستور برای تجلیل باشکوه نوروز از سوی رئیس‌جمهور غنی به آنان داده شده و تدبیرهای ویژه‌یی برای برگزاری این جشن گرفته شده است.

مطیع‌الرحمان کریمی، رئیس اطلاعات و فرهنگ بلخ از آماده‌گی‌های برای برگزاری جشن نوروز ۱۴۰۰ خبر می‌دهد و می‌گوید که در جشن نوروز ام‌سال برنامه‌هایی چون نهال‌شانی و ساختن نمادی برای ۱۴۰۰ اجرا می‌شود.

اما همانند هر سال دیگر، بزرگ‌ترین نگرانی مردم چه‌گونه‌گی تأمین امنیت جشن نوروز است. شهروندان از دولت به‌ویژه نهادهای امنیتی می‌خواهند که امنیت را به گونۀ جدی تأمین کنند.

در همین حال، عادل‌شاه عادل، سخنگوی پولیس بلخ از تلاش برای رفع تهدیدات و توظیف نیروهای امنیتی در راستای مصونیت بهتر مهمانان و شهروندان خبر می‌دهد و می‌گوید که کمربندهای امنیتی و بارزسی پولیس در شاهراه‌ها و جاده‌های منتهی به شهر مزارشریف بیش‌تر شده است و تمامی مسافران و مهمانانی که وارد این شهر می‌شوند، توسط نیروهای کشفی و امنیتی به طور دقیق بررسی می‌شوند.

نوروز به عنوان نخستین روز سال نو خورشیدی در بسیاری از کشورهای جهان به‌شمول افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان، اوزبیکستان، قزاقستان، قرقیزستان، عراق، ترکیه، پاکستان، هندوستان، روسیه، آلبانی، چین، جاپان، ایران و آذربایجان تجلیل می‌شود. پیشینۀ تاریخی برگزاری این روز در بلخ به جمشید، پادشاه پیشدادی‌ها نسبت داده شده است.

جشن نوروز در درازنای تاریخ هم‌واره از سوی مردم کشور تجلیل شده و این جشن تنها در زمان حاکمیت طالبان به دلیل باورهای این گروه و بهار سال ۱۳۹۹ به دلیل گسترش ویروس کرونا در فضای باز برگزار نشد.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: