دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، اعلام کرده است که حدود ۱۶۶ هزار و ۲۲۰ کودک افغان که ۵۲ درصد شان دختران اند، به دلیل کمبود بودجه از آموزش محروم خواهند شد. اوچا، گفته است که تا اکتبر ۲۰۲۳، بیش از شش هزار صنف محلی در افغانستان بسته خواهند شد.
بخش افغانستان اوچا، سهشنبه، ۱۷ اسد، در پیامی در تویترش زیر عنوان «تأثیر تداوم کمبودهای مالی بر آموزش»، نوشته است: «بودجهی ناکافی در بخش آموزش منجر به بستهشدن تقریباً دو هزار و ۸۰۰ صنف محلی تا آگست و سه هزار و ۳۰۰ صنف تا اکتبر ۲۰۲۳ خواهد شد که بر ۱۶۶ هزار و ۲۲۰ کودک که ۵۲ درصد آنها دختران اند، تأثیر میگذارد.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
اعضای خانوادههای شماری از دانشآموزان صنفهای محلی در شماری از ولایتها، میگویند از این که این صنفها بسته شوند و فرزندان شان در بیسرنوشتی قرار بگیرند، نگرانی دارند.
صدیقه، باشندهی بامیان که کودکش در یکی از صنفهای محلی در این ولایت درس میخواند، میگوید: «در این صنفها پیش از صنف اول، تعلیمات کودکستان را به اولادهای ما درس میدهند. استادان شان خشونت نمیکنند. اگر این صنفها بسته شوند، اولادهای ما بیسرنوشت شده و بهدردنخور بار میآیند.»
نعمتالله، باشندهی لوگر که فرزند او نیز دانشآموز یکی از صنفهای محلی در این ولایت است، میگوید در روستایی که او زندگی میکند و همچنان در روستاهای دیگر، مکتب وجود ندارد و صنفهای محلی، تنها گزینه برای فراهمشدن زمینهی آموزش به کودکان شان است. «مکتب از قریه دور است. این صنفها خیلی مؤثر و خیلی شاگردان این جا مصروف درس اند.»
آموزگاری از منطقهی «دولدول» ولایت بامیان که نخواست در این گزارش نامی از او برده شود، به سلاموطندار میگوید که همهی کودکان در این منطقه تنها در چهار صنف محلی سرگرم آموزش اند.
او، میافزاید که اگر صنفهای محلی در این ولایت بسته شوند، هم دانشآموزان بیسرنوشت و هم آموزگاران بیکار میشوند. «راهها دور بود و شاگردان خرد؛ در این هوای گرم، خیلی برای مردم مفید بود و شاگردان با علاقه چیزهایی را یاد میگرفتند.»
آگاهان آموزشوپرورش، میگویند که اگر صنفهای محلی بسته شوند، کودکان از درس دلسرد میشوند و به کارهای شاق رو میآورند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
جمالالدین سلیمانی، آگاه آموزشوپرورش، میگوید: «این موضوع کودکان را از مکتب دلسرد میکند؛ چون این صنفها لوازم تشویقی هم میدادند. هزارن طفل از درس محروم میشوند و کودکان به کارهای شاق رو میآردند.»
پیش از این، شماری دیگر از نهادهای کمککننده نیز از کمبود بودجه در بخشهای غذایی، آموزش و صحت در افغانستان، هشدار داده اند.