دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، روز گذشته در گزارشی گفته که میزان فقر در افغانستان در سال ۲۰۲۰ به ۴۷ درصد، در سال ۲۰۲۱ به ۷۰ درصد و در سال ۲۰۲۲ به ۹۷ درصد، رسیده است.
کاهش درآمدها، افزایش قیمتها و بحران نقدینگی اخیر، از عاملهای برجستهی گسترش فقر میان مردم این کشور عنوان شده است. اوچا هشدار داده است که برای کمک به نیازمندان، نهادهای بینالمللی باید هرچه زودتر دست به کار شوند.
نورمحمد، باشندهی شهر کابل که از بام تا شام روی پیادهرو خاک میخورد تا مردی کفشهایش را برای رنگکردن به او بدهد، میگوید که سرپرست خانوادهی هفت نفری است و این روزها هرچه تلاش میکند، نمیتواند شکم زن و فرزندانش را سیر کند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او، میافزاید: «بوتپالشی دارم و امروز دو نفر برای پالش بوت مراجعه کرده اند که ۲۰ افغانی میشود و این برای خرج خانوادهی هفت نفری بسنده نیست. اکنون در خانه چیزی برای خوردن پیدا نمیشود، در خانهی کرایی بودوباش دارم و نیز با آمدن زمستان از نداشتن وسایل گرمکن در خانه رنج میبرم.»
در همین حال، عبدالبصیر ترکی، آگاه مسائل اقتصادی، با نگرانی از ناداری روبهرشد در کشور، میگوید که نبود زمینههای کاری و سیلابهای اخیر، سبب شده است که ناداری در افغانستان افزایش یابد.
او، میافزاید: «بیشتر مردم بیکار استند، افغانستان یک کشور زراعتی است و مردم همیشه متکی به حاصلات زراعتی شان استند. امسال سیلابهای اخیر بیشتر به مردم ما خساره وارد کرده است و ممکن امسال مردم ما زمستان سختی داشته باشند.»
برخی از آگاهان مسائل سیاسی اما میگویند که تنندادن امارت اسلامی برای بهرسمیتشناختهشدن و نپذیرفتن خواستهای مشروع جامعهی جهانی، باعث شده که فقر در کشور افزایش یابد.
احمدخان اندر، آگاه مسائل سیاسی، با نگرانی از افزایش فقر در افغانستان، میگوید که در صورت ادامهی وضعیت کنونی، ناداری میتواند مشکلهای اجتماعی و امنیتی را نیز به بار بیاورد.
با این حال، مسئولان امارت اسلامی بستهماندن پولهای افغانستان در بانکهای امریکایی و وضع تحریم بر امارت اسلامی را، از عاملهای عمدهی افزایش ناداری در کشور میدانند.
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، در گفتوگو با سلاموطندار، میگوید که امارت اسلامی برای کاهش فقر در کشور برنامههایی روی دست دارد.
در سوی دیگر، در گزارش تازهای که ردهبندی شاخص جهانی قحطی و گرسنگی نشر کرده، افغانستان از میان ۱۲۱ کشور جهان، در رتبهی ۱۰۹ قرار گرفته است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در این گزارش آمده است که افغانستان در وضعیت بد کمبود مواد غذایی قرار دارد و تنها کشور در منطقه است که بیشتر شهروندان آن، چیزی برای خوردن ندارند.
همین گونه، به تازگی جمعیت هلالاحمر افغانی، گفته است که بیشتر از نیمی جمعیت افغانستان به کمکهای عاجل نیاز دارند و از ۸ تا ۱۰ میلیون شهروند این کشور، از گرسنگی رنج میبرند.
گفتنی است که دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد نیز، پیش از این از تکمیلنشدن کمکهای مورد نیاز برای افغانستان در زمستان پیش رو هشدار داده و گفته بود که اگر این کمکها در اختیار این نهاد قرار نگیرد، ممکن در زمستان پیش رو شمار زیادی در بخشهای دورافتادهی افغانستان در اثر گرسنگی تلف شوند.