دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا) روز یکشنبه، ۲۵ سرطان، با پخش اعلامیهای گفته افغانستان از جملهی ۱۰ کشوری است که در معرض شدیدترین تهدیدهای تغییرات آبوهوایی و بلایای طبیعی قرار دارد.
در اعلامیهی اوچا آمده است: «خشکسالیها در حال تشدید است که این مسئله معیشت را از بین میبرد و گرسنگی را افزایش میدهد. دما سریعتر از حد میانگین جهانی در حال افزایش است. با تخریب محیط زیست، کشاورزی و معیشت در افغانستان مورد تهدید قرار میگیرد. بنابر این، شهروندان افغانستان برای مقابله با تأثیرات تغییرات اقلیمی نیاز به حمایت فوری دارند.»
در همین حال، مسئولان در ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، مشکلات زیستمحیطی را یک پدیدهی جهانی عنوان میکنند و میگویند که افغانستان هیچ نقشی در تغییرات آبوهوایی ندارد؛ اما از تغییرات آبوهوایی آسیبهای شدیدی میبیند.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
روحالله امین، رییس تغییرات اقلیمی در ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، به سلاموطندار میگوید: «تغییر اقلیم یک پدیدهی جهانی است و علتهای بیرونی دارد. کشورهایی مثل افغانستان نقشی در تغییر اقلیم ندارد؛ ولی از تغییر اقلیم زیاد آسیبپذیر است و این تغییرات اقلیمی میتواند پیامدهای منفی برای افغانستان داشته باشد.»
آقای امین، در بارهی چهگونگی تعامل و رابطهی ادارهی ملی حفاظت محیط زیست با نهادهای جهانی که در راستای مبارزه با آسیبهای زیستمحیطی فعالیت میکنند، میگوید که افغانستان عضو کنوانسیون تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد است، به همین دلیل باید به تعهدات خود در این کنوانسیون پایبند باشد.
او میافزاید: «بنابر ملاحظات سیاسی که نهادهای جهانی دارند و علیرغم تلاشهای زیاد از سوی افغانستان و انجام نشستهای آنلاین و حضوری ادارهی ملی حفاظت محیط زیست با این نهادها، باز هم نهادهای بینالمللی موضوع را سیاسی ساخته و روند کمکهای مالی و فنی شان را به حالت تعلیق قرار داده اند.»
از سوی دیگر، بهرام بیرم، کارشناس محیط زیست، میگوید که تغییرات اقلیمی دارای عوامل بیرونی و داخلی است. او میافزاید: «دو تا عامل دارد. یکی عامل بینالمللی است که کل دنیا آسیبپذیر شده است که موضوع استفاده از گازهای گلخانهای است و استفاده از فنآوری و تکنالوژی است. و دیگر عامل داخلی است که مردم ما آگاهی ندارند و بیاحتیاطیهای شان باعث تغییرات اقلیمی شده است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالباسط رحمانی، دیگر کارشناس محیط زیست، در بارهی راههای مدیریت و جلوگیری از تغییرات اقلیمی، میگوید که برای مبارزه با تغییرات اقلیمی باید در زمینهی فنآوریهای مدرن، سرمایهگذاریهای بزرگ صورت گیرد که با استفاده از این فنآوریها میتوان با این پدیده مبارزه کرد.
او میافزاید: «حتا در عرصههای بینالمللی ارتباطات باید قوی شود و در واقع یک نیروی فعال و متخصص در این قسمت مأمور شود و کار خود را برای مدیریت اقلیم و محیطدزیست آغاز کند.»
این در حالی است که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، سال گذشته در بیستوهفتمین نشست جهانی تغییرات آبوهوایی، افغانستان را ششمین کشور آسیبپذیر از نگاه تغییرات آبوهوایی معرفی کرد.