مسئولان شفاخانهی «ملالی» در کابل، میگویند که در یک شبانهروز، دو نوزاد آنومالی (دارای نارسائی جسمی و ذهنی) در این شفاخانه، تولد میشوند. آنها، دلیل اصلی تولد نوزادان آنومالی را رعایتنشدن فاصله میان زایمانها، عنوان میکنند.
ملالی رحیم فیضی، رییس شفاخانهی ملالی، میگوید از میان ۲۰۰ زنی که روزانه به این شفاخانه مراجعه میکنند، ۲۵ درصد آنها فاصله میان زایمانها را رعایت نمیکنند و شش درصد شان نوزادان دارای نارسائی جسمی و ذهنی، به دنیا میآورند.
بانو فیضی، میافزاید: «فاصلهگذاری یک اصل مهم است. وقتی خانم به صورت پیهم حمل میگیرد، سرانجام با حمل آنومالی یا ناقص روبهرو میشود. ارقامی که نزد ما است، سال گذشته ۱۳۹ نوزاد ناقص در این شفاخانه تولد شده است.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
شماری از زنانی که زایمانهای پیهم داشته و در بخش مراقبتهای پس از زایمان در شفاخانهی ملالی بستری اند، میگویند که به دلیل رعایتنکردن فاصله میان زایمانهای شان، اکنون خود و نوزاد شان با مشکلات صحی روبهرو اند.
رابعه که مادر پنج کودک است و تا کنون سه زایمان پیهم داشته، میگوید که کودکانش ضعیف و با وزن کم تولد شده اند. او میافزاید: «یک پسرم تقریباً یک ساله بود که از شیر کشیدم؛ چون دیگر حمل داشتم. حالا او پسرم ضعیف است بسیار زود مریض و سینهبغل میشود. این پسرم که تازه تولد شده هم وزنش کم است؛ دوونیم کیلوگرام و ضعیف است.»
نیلوفر، مادر دیگری که تا کنون هفت زایمان داشته، میگوید که چهار زایمانش پیهم بوده است. او، میافزاید که دو سال پیش، یک نوزادش را چند روز پس از بهدنیاآمدن از دست داده است.
نیلوفر، میگوید: «مشکل صحی داشت و ضعیف بود؛ به همین دلیل زیاد زنده نماند. بسیار ناآرام بود شاید در هنگام بارداری درست تعذیه نشده بودم. نمیدانم؛ ولی وقتی به دنیا آمد، مشکل صحی داشت.»
زایمانهای بدون فاصله، افزون بر کودکان، مادران را نیز با مشکلات صحی روبهرو میکند که سبب ضعیفشدن جسم و روان آنها میشود.
شکوفه که ۲۵ساله و مادر سه کودک است، میگوید که در میان هر زایمانش تنها یک سال فاصله داشته و به همین دلیل، اکنون خودش با کمخونی شدید روبهرو شده است.
او می افزاید: «طفل پشتسرهم از هر نگاه زیاد مشکل است. نظر به طفل اولم، حوصلهام کم شده و از طرفی هم کمخون هستم. چندین بار نزد داکتر رفتم که میگوید ضعیف هستی و این به خاطر ولادتهای پشتسرهم است.»
در این گزارش با پنج زن گفتوگو شده است که هرپنج آنها میگویند به دلیل نبود فاصله میان زایمانهای شان، دوران شیردهی به نوزادان شان را تکمیل نکرده اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
مکیه، پزشک در شفاخانهی ملالی، میگوید که رعایتنشدن فاصله میان زایمانها از سوی زنان، سلامت نوزادان را با خطر روبهرو میکند. به گفتهی او، «یکی به طفلی که در بطنش است و به انرژی ضرورت دارد و طفلی که دوران شیردهی را تکمیل نکرده که شاید به لحاظ فیزیکی نوزاد سالم باشد؛ ولی از نظر ذهنی کودک نارمل نیست؛ چون در مراحلی که دماغش به انرژی ضرورت دارد، برایش نمیرسد.»
مسئولان در بخش تنظیم خانواده در شفاخانهی ملالی، میگویند که باید به زنان در افغانستان به ویژه در مناطق دوردست، برای رعایتکردن فاصله میان زایمانها آگاهیدهی شود.
مریم، مسئول بخش تنظیم خانواده در این شفاخانه، میگوید که زنان باید در میان هر زایمان، دستکم سه سال فاصله را در نظر بگیرند. او میافزاید: «ما به مادران در این شفاخانه همهروزه مشورهدهی میکنیم. چندین میتود داریم برای ایجاد فاصله بین ولادتها؛ ولی باز هم نیاز به آگاهیدهی است. بسیاری از خانمها که مراجعه میکنند، میگویند شوهر شان جلوگیری از بهدنیاآوردن طفل را نوعی گناه میدانند.»
خواستیم در این گزارش، دیدگاه وزارت صحت عامه را در بارهی برنامههای آگاهیدهی به زنان، داشته باشیم؛ اما سخنگوی این وزارت از ارائهی اطلاعات خودداری کرده است.
گفتنی است که پیش از این، مسئولان انجمن نسایی-ولادی، گفته بودند که به گونهی میانگین، در هر ۱۰۰ هزار زایمان، بیشتر از ۶۰۰ مادر هنگام زایمان جان میدهند که با توجه به این آمار، افغانستان یکی از خطرناکترین کشورها برای مادران است.