نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان (نی)، روز پنجشنبه، ۶ میزان، همزمان با ۲۸ سپتمبر برابر با روز جهانی دسترسی به اطلاعات، در اعلامیهای گفته که محدودیت «سیستماتیک» دسترسی به اطلاعات، آیندهی کار خبرنگاری را مبهم کرده است.
نی، افزوده است که دسترسی به اطلاعات، به عنوان حق شهروندی شهروندان افغانستان، در جریان ۲۰ سال گذشته به حالت نیمهجان وجود داشت؛ اما در دو سال گذشته، پس از ملغاشدن قانون دسترسی به اطلاعات، لغو کمیسیون نظارت از دسترسی به اطلاعات و حذف بخشهای اطلاعرسانی در ادارههای حکومتی، این حق را به پایینترین سطح آن آورده است.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
بر اساس نظرسنجی نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان، خبرنگاران از نبود اطلاعات خبری و دسترسینداشتن آنها به اطلاعات بهروز و به موقع، شاکی اند. در اعلامیه نوشته شده است: «محتوای این نظرسنجی، نشان میدهد که دسترسی به اطلاعات نسبت به دو سال گذشته ۳۲ درصد افزایش را نشان میدهد. ۸۹ درصد خبرنگاران سرویشده، گفته اند که دسترسی به اطلاعات ندارند.»
نی، تأکید کرده است که روز جهانی دسترسی به اطلاعات، امسال در حالی فرا میرسد که کار خبرنگاری و اطلاعرسانی در افغانستان، با چالشهای جدی روبهرو است. نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان، همچنان گفته که افزون بر چالش دسترسینداشتن به اطلاعات، چالشهایی چون نبود مصونیت کاری و خشونتهای فیزیکی در برابر خبرنگاران و کارمندان رسانهای، نیز نگرانکننده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
نی، تصریح کرده که نگرانیهای جامعهی رسانهای در خصوص چالشهای یادشده را، بارها به گوش مسئولان رسانیده است تا اقداماتی برای رفع آن برداشته شود. این نهاد، یک بار دیگر از مقامهای مسئول خواستار رسیدگی به مشکلات جامعهی خبرنگاری شده است. نی، گفته است که به نیابت از خبرنگاران و رسانهها، میخواهد که قانون دسترسی به اطلاعات نافذ و کمیسیون نظارت از دسترسی به اطلاعات، نیز فعال شود.
لازم به یادآوری است که به گفتهی این نهاد، پس از تحولات سیاسی در کشور، نظر به چالشهای موجود بیش از نیمی از رسانههای افغانستان غیرفعال شده و نزدیک به ۷۰ درصد خبرنگاران و کارکنان رسانهای، کارهای شان را از دست داده اند.