مسئولان بانک ملی خون افغانستان، میگویند که به دلیل آگاهینداشتن و بیتوجهی مردم، روزانه به شمار بیماران تالاسمی و هیموفیلیا که گونههایی از بیماری ناشی از کمخونی است، افزوده میشود.
محمدناصر صادق، رییس بانک ملی خون افغانستان، به سلاموطندار میگوید که هماکنون بیش از ۱۲ هزار بیمار تالاسمی و یک هزار و ۱۳۰ بیمار هیموفیلیا در سراسر کشور ثبت اند. به گفتهی او، اگر بررسی درستی انجام شود، احتمال دارد آمار این بیماران بیشتر باشد.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
رییس بانک ملی خون، میافزاید: «دردآور است که بیماران تالاسمی و هیموفیلیا روزبهروز زیاد میشود. بیشتر از ۱۲ هزار بیمار تالاسمی داریم و روزانه ۳ تا ۵ تن از این بیماری افزایش مییابد. هیموفیلیا حدود هشتصد و ۷۰ و چند تن است و ۱۱۳۰ تن بیمار هیموفیلیا است. البته اگر احصائیهی دقیق شود، احتمال دارد ۳ تا ۴ هزار تن مبتلا به هیموفیلیا باشند که مراجعین این روزانه ۲۰ تا ۴۰ تن است.»
در همین حال، شماری از بیمارداران که برای گرفتن خون به بانک ملی خون مراجعه کرده اند، میگویند که به علت ازدواجهای خانوادگی و تعییننکردن گروه خون خود پیش از ازدواج، کودکان شان به بیماریهای تالاسمی و هیموفیلیا مبتلا شده اند.
ستایش که دختر ۱۰سالهاش به تالاسمی مبتلا است، میگوید که هر ماه چهار بار به او خون تزریق میکند. او میافزاید: «تالاسمی است، استخوانش خون تولید کرده نمیتواند، خیلی اذیت میشود. خون دماغ میشود، استفراغ میکند، دلش کلان شده، این خون به قلب و گردههایش ضرر میکند. شکمش پندیده است. شوهرم بچهی کاکایم است، هر دو این بیماری را ۵۰ و ۵۰ داشتیم. در این دخترم، این بیماری ۱۰۰ شده است.»
در سوی دیگر، زهرا که پسر ۱۳سالهاش به بیماری هیموفیلیا مبتلا است، میگوید که از این بیماری فرزندش، به ستوه آمده است. او میافزاید: «دفعتاً اگر خونریزی کند، تا فکتور نباشد، دیگر چیزی جلو آن را گرفته نمیتواند. اقتصاد ما هم ضعیف است و فکتور خریده نمیتوانیم. وقتهایی هم شده که این پایش خیلی شدید درد میگیرد؛ تا حدی که ضعف میکند.»
با این حال، پزشکان آگاهینداشتن مردم از پیامدهای ازدواجهای فامیلی را، از علتهای اصلی افزایش بیماریهای تالاسمی و هیموفیلیا در کشور عنوان میکنند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
عبدالحمید زاهد، مسئول بخش تالاسمی و هیموفیلیا در بانک ملی خون، میگوید: «مثلا زن و شوهر، دختر کاکا و دختر عمه را میگیرد. دختر عمه، بچهی کاکا را میگیرد. این بیماری در بدن اینها میباشد؛ اما در خود شان معلوم نمیشود، در فرزند شان که به دنیا میآید، مبتلا میشود. اگر به این بیماران پلازما نرسد، به مرگ و معیوبیت مواجه میشوند.»
بیماریهای تالاسمی و هیموفیلیا، گونههای از بیماری کمخونی است که مبتلایان به این بیماریها به شکل دوامدار نیاز به تزریق پلازمای خون دارند و در غیر آن، این بیماری سبب معلولیت و حتا مرگ بیماران میشود.