ننگرهار، از جمله ولایت‌هایی در کشور است که زمین و آب‌وهوای آن برای ایجاد باغ‌های مالته مناسب است. باغ‌داران در این ولایت، از ایجاد باغ‌های مالته و محصولات آن ابراز خرسندی می‌کنند؛ اما می‌گویند که کم‌بود آب روی محصولات باغ‌ها تأثیر منفی می‌گذارد.

محب‌الله، باشنده‌ی ولسوالی بتی‌کوت که در ۳۰ جریب زمینش باغ مالته ایجاد کرده است، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌گوید که او نه تنها مشکلات خانواده‌اش را از این طریق برطرف می‌کند، بل به ۱۲ تن نیز زمینه‌ی کار را فراهم کرده است.

او می‌‌افزاید: «من در ۳۰ جریب زمین خود باغ مالته ایجاد و امسال محصولات خوبی برداشت کرده‌ام. بیش‌‌تر وقت‌ها مشکل آب وجود دارد. اگر آب کم شود، روی محصولات تأثیر منفی می‌گذارد. در این جا ۱۲ تن کار می‌کنند. سودش خوب است و گاهی تمام محصولات باغ‌ها را یک جا به تاجران می‌فروشیم.»

مدثر، یک تن از کارگران این باغ، می‌گوید که پس از برداشت محصول، درختان را شاخه‌بری می‌کند و از این که در داخل کشور به او زمینه‌ی کار ایجاد شده، خوش‌حال است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

او می‌افزاید: «روزانه ۲۵۰ افغانی به ما دست‌مزد می‌دهند. در این باغ ۱۲ تن کار می‌کنند که نیم آن‌ها مالته جمع‌آوری می‌کنند و نیمی دیگر، آن‌ را بسته‌بندی می‌کنند. بعد از جمع‌آوری مالته، درختان را شاخه‌بری می‌کنیم.»

این تنها باغ‌داران و کارگران نیستند که از این وضعیت راضی اند؛ بل تاجران مالته نیز از بازار خوب مالته‌ی ننگرهار ابراز خشنودی می‌کنند.

احمد، یکی از تاجران مالته، به سلام‌وطندار می‌گوید که مالته‌ی ننگرهار بیش‌تر به کابل، لوگر و دیگر ولایت‌های کشور ارسال می‌شود.

او می‌افزاید: «باغ‌ها را می‌خریم، بعد کارگر می‌بریم و آن‌ها را جمع‌آوری و بسته‌بندی می‌کنیم. سپس آن‌ها را به کابل، لوگر و دیگر ولایت‌ها می‌فرستیم که سود خوبی دارد.»

در همین حال، کارشناسان امور کشاورزی، نیز ولایت‌های شرقی کشور را برای کاشت درختان خانواده‌ی مرکبات مناسب عنوان می‌کنند.

توریالی پیغام، کارشناس امور کشاورزی، می‌گوید که درختان مالته در این منطقه محصولات خوبی می‌دهد؛ اما باید به مراقبت و آبیاری درست آن‌ها توجه جدی شود.

او می‌‌افزاید: «مالته دو نوع است که ۲۰۰۷ و ۲۰۰۹ نامیده می‌شود و مردم به آن لال مالته می‌گویند. این نوع مالته آب زیاد دارد. برای افزایش محصولات مالته باید از روش‌های مختلف استفاده شود. یکی از این رو‌ش‌ها توجه به آبیاری درختان در خزان است و دیگر این که وقتی محصولات جمع‌آوری شد، شاخه‌های اضافی درخت باید بریده شود.»

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

از سوی دیگر، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ننگرهار، می‌گویند که در ۱۶ ولسوالی این ولایت باغ‌های مالته ایجاد شده است و صدها تن در آن‌ها سرگرم کار اند.

اجمل سبحانی، مسئول بخش رسانه‌های ریاست زراعت ننگرهار، به سلام‌وطندار می‌گوید که هم‌اکنون ۲۵۸۸ جریب زمین در این ولایت به ایجاد باغ‌های مالته اختصاص یافته و تنها در سال روان در ۸۵ جریب زمین باغ مالته ایجاد شده است.

او می‌افزاید: «ریاست زراعت تلاش می‌کند تا باغ‌داری را ارتقا و ساحات زراعتی را گسترش دهد. برآورد ما نشان می‌دهد که باغ‌داران امسال ۶۲۵۷ متریک تُن مالته برداشت خواهند کرد. مالته‌ی ننگرهار بازار خوبی دارد و علاوه بر کابل، به بسیاری از ولایت‌های دیگر نیز ارسال می‌شود.»

گفتنی است که افزون بر ارسال مالته‌ی ننگرهار به ولایت‌های دیگر، باشندگان کابل و دیگر ولایت‌ها نیز در فصل برداشت مالته به ننگرهار می‌روند و جشن و مشاعره برگزار می‌کنند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: