پس از حدسوگمانهای زیاد، محمدشیر آخوند، والی کندهار و از نزدیکان هبتالله آخوندزاده، رهبر امارت اسلامی، روز گذشته در رأس هیئتی به پاکستان سفر کرد.
با این که پیش از این سفر گفته میشد این مقام امارت اسلامی با جانب پاکستان روی مسئلهی تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) گفتوگو خواهد کرد؛ اما پس از سفر این مورد تأیید نشد و راههای بهبود روابط و رسیدگی به موضوعهای مرزی، مهمترین هدف این سفر خوانده شد.
با این حال، وزارت امور خارجهی پاکستان، با پخش اعلامیهای از دیدار جلیل عباس جیلانی، وزیر امور خارجهی حکومت موقت پاکستان با والی کندهار خبر داده و گفته است که در این دیدار دو طرف روی ادامهی «گفتوگوها در سطح بالا» برای گسترش روابط دوجانبه توافق کرده اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
وزارت امور خارجهی پاکستان، بررسی مشکلات مرزی را نیز از موضوعهای دیگر مورد بحث این دیدار بیان کرده است.
با این همه، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست امارت اسلامی، ایجاد تسهیلات در مرز افغانستان و پاکستان، بررسی نگرانیهای امنیتی مرزی میان دو کشور و راههای جلوگیری از قاچاق از راه این مرز را، از مهمترین موضوعهایی بیان میکند که محمدشیر آخوند در جریان سفرش با مقامهای پاکستانی روی آن بحث کرده است.
سخنگوی حکومت سرپرست، در این باره بیشتر به سلاموطندار میگوید: «در بخش امنیت در امتداد مرزها باید توجه بیشتر صورت بگیرد، این تصحیح شد. قسمی که افغانستان پالیسی دارد و اجازه نمیدهد خاکش علیه هیچ کشوری استفاده شود، در بخش پاکستان هم به این نقطه توجه دارد. در بخش عبورومرور تسهیلات ایجاد و از آزارواذیت در مرزها جلوگیری شود و همچنان گفته شد که افغانستان جلوگیری میکند و نیز از پاکستان همین چیز خواسته شد.»
امارت اسلامی و پاکستان در حالی روی مشکلات مرزی باهم گفتوگو میکنند که در جریان بیش از دو سال حاکمیت امارت اسلامی در افغانستان، نیروهای امنیتی دو طرف دستکم هفت بار در مرزها باهم درگیر شده اند.
این درگیریها و تنشهای مرزی در کنار تلفات در جریان درگیری، تأثیرهای منفی روی روابط بازرگانی و اقتصادی دو طرف نیز داشته؛ به گونهای که حکومت پاکستان فشارهای بیشتری در بخش صادرات کالاهای بازرگانی افغانستان به این کشور از جمله اجباریسازی ویزا به رانندگان موترهای باربری افغانستان، روی دست گرفته است.
در نهایت، این چالشها و مشکلات مرزی سبب شده است که بر اساس اعلام وزارت صنعتوتجارت، در جریان سال گذشتهی میلادی میزان صادرات افغانستان به پاکستان نسبت به یک سال پیش آن کاهش یابد.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
آگاهان گفتوگوها را برای دستیابی به راه حل مشکلات مرزی مؤثر میدانند. صادق شینواری، آگاه مسائل سیاسی و امنیتی، در این باره میگوید: «در این نشستها باید بالای تعهدات فیمابین به خاطر تغییر و بهبود وضعیت سیاسی و اقتصادی عمل صورت گیرد.»
عبدالشکور دادرس، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید: «خوش به این هستیم که بین همسایهها مشکلات حل شود؛ چون از تمام جنگ و تنشها ضررش به مردم افغانستان میرسد. ما خوش نیستیم که مردم افغانستان و مردم پاکستان ضرر ببینند.»
همزمان با این، سفارت افغانستان در اسلامآباد در خبرنامهای در حساب کاربری ایکس این سفارت از برگزاری ششمین دور نشست کمیتهی همآهنگی مشترک افغانستان و پاکستان نیز خبر داده است.