در واکنش به نگرانی کشورهای آسیای میانه از تهدید تروریزم و مواد مخدر و پیونددادن اوضاع جاری افغانستان به این مسائل، امارت اسلامی میگوید که تروریزم به ویژه داعش در افغانستان، به «یک درصد» کاهش یافته است. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که امارت اسلامی در مبارزه با تروریزم و دیگر چالشها، به کشورهای آسیای میانه اطمینان میدهد.
سخنگوی امارت اسلامی، میافزاید: «دو سال امارت اسلامی این را ثابت کرد که هیچ کشوری از ما متضرر نشده است؛ به خصوص کشورهای آسیای میانه نباید هراس داشته باشند. ما ناامنی را در منطقه نمیخواهیم، داعش در معرض نابودی کامل است و از چند درصد به یک درصد کاهش یافته است که تلاش برای نابودی کامل آنها جریان دارد.»
این در حالی است که دبیران شوراهای امنیت ملی کشورهای آسیای میانه و هند، روز سهشنبه، ۲۵ میزان، در دومین نشست شان در شهر آستانهی قزاقستان ادعا کردند که تروریزم بینالمللی و قاچاق مواد مخدر، تا اندازهی زیادی به وضعیت کنونی افغانستان مربوط میشود.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
گیزات نوردولتوف، دستیار رییسجمهور و دبیر شورای امنیت ملی قزاقستان، در این باره گفته است: «کشورهای ما با تعدادی از چالشهای مبرم مشترک روبهرو اند که نیازمند تلاشهای همآهنگ است؛ شامل تروریزم بینالمللی، قاچاق مواد مخدر و این خطرها تا حد زیادی به وضعیت کنونی افغانستان مربوط میشود.»
در این نشست، هند نیز گفته است که یافتن راه حل برای مشکلات جاری در افغانستان، در اولویت این کشور قرار دارد. اجیت دووال، مشاور امنیت ملی هند، در این نشست گفته که ایجاد یک حکومت فراگیر و مبارزه با تروریزم، برای هند مهم است.
از سویی هم، آگاهان نیز میگویند که نگرانی کشورهای منطقه عمیق است؛ زیرا ثبات در افغانستان تأثیر مستقیم بر ثبات در کشورهای منطقه نیز دارد.
سلیم پیگیر، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «اینها بسیار به تشویش استند که افغانستان از بیثباتی سیاسی به بیثباتی نظامی و اقتصادی تبدیل نشود و بار دیگر به مرکز جنگ کشورهای بزرگ مبدل نشود.»
عبدالجبار اکبری، آگاه روابط بینالملل، نیز در این باره میگوید: «ثبات افغانستان، ثبات کشورهای آسیای میانه است. باید به کشورهای همسایه اطمینان خاطر بدهد که این گروهها در افغانستان جای داده نخواهد شد تا شک و ابهامات برداشته و فضای اعتماد ایجاد شود.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
آقای اکبری، میافزاید که اظهارات مقامهای هندی در این نشست مبنی بر در اولویتبودن حل مشکلات جاری افغانستان برای هند، نشاندهندهی تمایل این کشور بر نزدیکی با افغانستان است.
او تأکید میکند: «هند میخواهد که در کشورهای منطقه نقش حیاتی داشته باشد و در تلاش نزدیکشدن با افغانستان است؛ اما در تلاش است روابط دیپلماتیک داشته باشد، میخواهد یک تهدید بالقوه به رخ پاکستان باشد.»
نخستین نشست مشترک هند و کشورهای آسیای میانه در بارهی افغانستان، در سال ۱۴۰۱ در هند برگزار شده بود و در آن شرکتکنندگان بر تشکیل حکومت فراگیر تأکید کرده بودند.