با پایان ۲۰۲۴ میلادی، ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، این سال را سالی پر از دست‌آورد و فرصت خوب برای پیش‌رفت در بخش‌های مختلف در مقایسه با دو سال پیش آن به افغانستان می‌خواند. مجاهد، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌‌گوید که در ۲۰۲۴ افغانستان روابط دیپلماتیکش را با منطقه و جهان گسترش داده؛ دست‌آوردهای امنیتی از جمله تقویت نیروهای امنیتی را بیش‌تر کرده و از نگاه اقتصادی نیز با راه‌اندازی پروژه‌های مهم و اساسی به دنبال رشد اقتصادی بلندمدت، ایجاد فرصت‌های کاری و زمینه‌سازی برای سرمایه‌گذاری‌های بیرونی در افغانستان بوده است.

او، می‌افزاید: «امارت اسلامی در ۲۰۲۴ در تمامی بخش‌ها در وضع بهتری بوده؛ به خاطری که هم در عرصه‌ی اقتصادی و هم در عرصه‌ی امنیتی و دیپلماتیک پیش‌رفت‌های خوبی انجام شده است و در عرصه‌ی امنیتی سال بهتری داشتیم؛ برخی مزاحمت‌‌های امنیتی آمارش پایین آمده و نیروهای امنیتی افغانستان تقویت شده است. در بخش دیپلماتیک هم افغانستان روابط خود را با کشورهای بیش‌تری گسترش داده؛ با قزاقستان، آذربایجان، روسیه و برخی کشورهای اروپایی و امارات متحده‌ی عربی و کشورهای نزدیک منطقه، روابط ما بهتر شده؛ خدمات کنسولی گسترش پیدا کرده و سفارت‌خانه‌های نو در کشورها ایجاد شده است.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

در حالی که سخن‌گوی امارت اسلامی از بهترشدن وضعیت افغانستان در ۲۰۲۴ در بخش‌های مختلف سخن می‌زند؛ اما پرسش این جا است با این که بیش‌تر از سه سال از روی‌کارآمدن دوباره‌ی امارت اسلامی در افغانستان می‌گذرد، چرا هنوز هم حکومت سرپرست در بحران مشروعیت جهانی و محدودیت‌ها به سر می‌برد؟ مجاهد در پاسخ به این پرسش می‌گوید که آن‌ها تا اندازه‌ی نیاز تمامی تلاش‌ها برای رفع بحران مشروعیت را در ۲۰۲۴ انجام داده اند؛ اما «دست‌های بیرونی» مانعی در این بخش و عامل سکتگی در این امر بوده است. «افغانستان از طرف خود گام خوبی را برداشته و این که در کدام جاها سکتگی باقی مانده و نتوانستیم که به گونه‌ی مؤثری با کشورها و سازمان ملل متحد روابط داشته باشیم، موانع از سمت بیرون بوده که جلو برخی پیش‌رفت‌ها را می‌گیرد. رفع این مشکلات به یک سال و دو سال تلافی نمی‌شود و زمان‌بر است.»

آگاهان مسائل سیاسی، نیز ۲۰۲۴ را سال فرصت‌ها و چالش‌ها به افغانستان عنوان می‌کنند. احمدمنیب رسا و برنا صالحی، دو آگاه مسائل سیاسی، می‌گویند برای رفع بحران مشروعیت که سرچشمه‌ی تمامی چالش‌های کنونی در افغانستان است، نیاز به انعطاف‌پذیری افغانستان و جهان و هم‌آهنگی کشورها به نقطه‌نظر مشترک در باره‌ی افغانستان در ۲۰۲۵ است.

احمدمنیب رسا، می‌افزاید: «کشورهای مختلف در تلاش ایجاد ارتباط با امارت اسلامی اند و علاقه‌مند تعامل استند. هم چالش‌ها و هم فرصت‌ها است؛ هنوز هم محدودیت‌ها است؛ هنوز هم محدودیت‌های بانکی است. هنوز هم افغانستان با سازمان ملل متحد مکمل وصل نشده و چوکی و امتیازاتش را به دست نیاورده و ملاحظات جهانی هنوز در افغانستان مثل مسائل حقوق بشری و زنان تکمیل نشده است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید 

برنا صالحی، نیز می‌افزاید: «تا زمانی که در نگرش‌های بیرونی نسبت به سیاست‌هایی که در افغانستان است، یک تفاهم و نقطه‌نظر مشترک به میان نیاید، وضعیت افغانستان به همین شکل باقی خواهد ماند. امیداوریم در سیاست‌ها، برنامه‌ها و روابط، امارت اسلامی با دنیا سیاست‌های تازه را روی دست بگیرد تا شاهد تحولات بیش‌تر باشیم.»

سخن‌گوی امارت اسلامی، می‌گوید که این حکومت در تمامی بخش‌ها در تلاش بهبود وضعیت و گسترش روابط جهانی و منطقه‌ای در ۲۰۲۵ است. پیش از این، امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه‌ی امارت اسلامی، گفته که افغانستان در ۲۰۲۴ با ۳۸ کشور درعمل روابط دیپلماتیک داشته است.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: