از سه روز به این سو هیئتی از پاکستان به ریاست معین وزارت تجارت آن کشور، در کابل به سر میبرد تا پیرامون مشکلات در بخش تجارت و ترانزیت با حکومت سرپرست افغانستان به یک راه حل دست یابد.
هرچند تا کنون از نتیجهی توافقهای این هیئت با امارت اسلامی جزئیاتی در دست نیست؛ اما امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجهی امارت اسلامی در دیدار با این هیئت پاکستانی، خواسته است که برای حل مشکلات در بخش تجارت و ترانزیت میان افغانستان و پاکستان، باید گامهای مخلصانه برداشته شود.
ضیااحمد تکل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه، در این باره میگوید: «همین گونه، سرپرست وزارت خارجهی امارت اسلامی با توجه به ارزشهای مشترک مردمی میان دو کشور گفت که حکومتهای افغانستان و پاکستان مسئولیت تأمین آن را دارد. به گفتهی امیرخان تقی، ضرورت است تا افغانستان و پاکستان برای حل مشکلات در بخش تجارت و ترانزیت اقدامات مشترک و صادقانهای را انجام دهند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این همه، شماری از آگاهان، امتیازطلبیهای بیش از اندازهی پاکستان در روابط اقتصادی با افغانستان و دخیلکردن مسائل اقتصادی و تجارتی با مسائل سیاسی و امنیتی از سوی حکومت پاکستان را، از مهمترین چالشهایی میدانند که ممکن است ادامهی آن روند تجارت و ترانزیت میان افغانستان و پاکستان را همچنان تضعیف کند.
محمود اضطرابی، آگاه روابط بینالملل، در این باره به سلاموطندار میگوید: «فرصتهای بسیار طلایی در روابط افغانستان و پاکستان وجود دارد؛ زمینههای رشد میان دو کشور وجود درد؛ اما متأسفانه به دلیل مشکلات هنوز تجلی چنین فرصتها اتفاق نیفتاده است.»
محمدباقر محسنی، دیگر آگاه روابط بینالملل، نیز در این باره میگوید: «تنشهای سیاسی که گاهاً بین افغانستان و پاکستان به وجود میآید، نباید روابط اقتصادی و تجارتی را تحث تأثیر قرار دهد؛ به دلیل این که هم افغانستان و هم پاکستان به لحاظ اقتصادی متضرر میشود.»
از سویی هم، این آگاهان با اشاره بر پیشینه مشکلآفرینیهای پاکستان در بخش تجارت و ترانزیت با افغانستان، پیشنهاد میکنند که نباید به پاکستان به عنوان شریک اقتصادی دایمی که با افغانستان صادق باشد، نگریسته شود. آنان، همچنان بر سنجش راههای بدیل پاکستان تأکید دارند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ولی فروزان، دیگر آگاه روابط بینالملل، در این باره چنین دیدگاهی دارد: «در ۷۵ سال گذشته مشکل پاکستان حل نشده است؛ فکر نمیکنم در ۷۵ سال دیگر هم حل شود. به همین خاطر، افغانستان برای توسعهی راههای دیگر مثل واخان، چابهار و راههای دیگر که ما با ایران و آسیای میانه داریم، تمرکز کند.»
این در حالی است که بحثها پیرامون حل مشکلات موجود در بخش روابط اقتصادی و بازرگانی افغانستان و پاکستان، برای امروز نیز در وزارت صنعت و تجارت افغانستان ادامه داشت و تا کنون از نتایج و توافقهای این بحثها جزئیاتی بیرون داده نشده است.
گفتنی است که اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، جبریسازی گرانتی بانکی، توقف بیدلیل کانتینرهای اموال بازرگانی تاجران افغان و محدودیت در واردات کالاها از مسیر پاکستان را، از مهمترین چالشهایی میدانند که پاکستان در بخش تجارت و ترانزیت در برابر افغانستان وضع کرده است.