وزارت صحت عامه امارت اسلامی، می‌گوید که آمار مبتلایان به بیماری مالاریا در سال گذشته میلادی در سراسر افغانستان، ۱۴.۶ درصد کاهش یافته است.

شرافت‌زمان امرخیل، سخن‌گوی وزارت صحت عامه، به سلام‌وطندار می‌گوید که برای کنترل و مهار بیماری مالاریا، تدبیرهای پیش‌گیرانه، خدمات درمانی و برنامه‌های آگاهی‌دهی در ولایت‌های شرقی به ویژه ننگرهار اجرا شده است.

امرخیل، در باره‌ی برنامه‌های اجراشده‌ی وزارت صحت‌ عامه، می‌گوید: «در ولایت‌های شرقی به ویژه ننگرهار، ۱۴۴ مرکز درمانی وجود دارد که به بیماران مالاریا خدمات ارائه می‌کنند و برنامه‌های آگاهی‌دهی نیز برگزار می‌شود. در سال گذشته شاهد کاهش ۱۴.۶ درصدی موارد مالاریادر کشور بودیم و تلاش می‌کنیم این آمار را بیش‌تر کاهش دهیم. در مناطقی که ابتلا بالاست، دواپاشی انجام می‌دهیم و پشه‌خانه توزیع می‌کنیم.»

پیش‌تر، سازمان جهانی بهداشت، هشدار داده بود که بیش از سه‌چهارم شهروندان افغانستان در ولایت‌های شرقی و جنوب‌شرقی در معرض خطر ابتلا به مالاریا قرار دارند. این نهاد نسبت به افزایش ابتلا در ۲۰۲۶ نیز، هشدار داده و تاکید کرده که باشندگان ننگرهار، کنر، لغمان و نورستان بیش از دیگر منطقه‌ها در معرض خطر استند.

با نزدیک‌شدن فصل گرما، شماری از باشندگان ولایت‌های شرقی نیز از ابتلا به این بیماری ابراز نگرانی کرده اند. محمدالله، باشنده لغمان، می‌گوید: «هر سال در فصل گرما و با آلوده‌شدن آب‌های ایستاده، اعضای خانواده ما به بیماری‌های مختلف از جمله مالاریا مبتلا می‌شوند. در منطقه ما، آب‌های ایستاده باعث می‌شوند که دو تا سه نفر در خانواده ما دچار مالاریا و اسهالات شوند.»

مصطفا، باشنده دیگر لغمان، نیز از دولت و سازمان‌های مرتبط می‌خواهد تا برای پیش‌گیری از بیماری‌های فصلی از جمله مالاریا اقدام‌های جدی انجام دهند: «در ساحه‌ای که زندگی می‌کنیم، آب جوی‌ها جریان ندارد و در فصل گرما باعث افزایش پشه‌ها می‌شود. از دولت می‌خواهیم ابتدا دواپاشی و سپس ساماندهی جوی‌ها انجام شود تا آب‌های ایستاده از محیط منتقل شوند.»

پزشکان متخصص نیز، بر اهمیت تدبیرهای پیش‌گیرانه تأکید می‌کنند. فرهاد وزیری، متخصص داخله‌ی عمومی در یکی از شفاخانه‌های کابل، می‌گوید: «بالابردن سطح آگاهی عامه، استفاده از پشه‌خانه و انجام دواپاشی در فصل گرما می‌تواند از شیوع مالاریا جلوگیری کند. هم‌چنان ازبین‌بردن آب‌های ایستاده، نصب توری پنجره‌ها و در صورت نیاز استفاده از اسپری پشه و استفاده از تابلیت‌های ویژه برای افرادی که از منطقه‌ای به منطقه دیگر جابه‌جا می‌شوند، بسیار مؤثر است.»

مالاریا یک بیماری واگیر است که از طریق نیش پشه آنوفل به انسان منتقل می‌شود. در افغانستان، به ویژه در ولایت‌های شرقی و جنوب‌شرقی، شرایط آب‌وهوایی و وجود آب‌های ایستاده باعث می‌شود که مردم بیش‌تر در معرض ابتلا به این بیماری قرار داشته باشند.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: