همزمان با روز جهانی بیماری توبرکلوز (سل)، مسئولان در وزارت صحت عامه، میگویند که در سال گذشتهی میلادی نزدیک به ۵۰ هزار تن در افغانستان به توبرکلوز مبتلا شده اند که از این میان، ۵۴ درصد را زنان و ۲۲ درصد را کودکان تشکیل میدهند.
نورآقا زاهد، مسئول بخش آگاهی عامهی پروگرام ملی کنترل توبرکلوز در وزارت صحت عامه، میگوید که از میان بیماران مبتلا به توبرکلوز در سال گذشته، نزدیک به ۱۰ هزار تن در نتیجهی ابتلا به این بیماری، جان داده اند. او میافزاید: «در ۲۰۲۳، ۴۹ هزار و ۵۳۳ واقعهی مثبت ثبت شده که از این میان، ۹۹۰۰ مورد فوتی بوده است. رویدادهای توبرکلوز در میان زنان زیاد است؛ ۵۴ درصد این بیماران زنان و ۲۲ درصد کودکان است.»
زاهد، تأکید میکند که اکنون در افغانستان ۸۷۲ مرکز درمان و تشخیص بیماری توبرکلوز وجود دارد که خدمات درمانی را برای بیماران مبتلا به این بیماری ارائه میکند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در سوی دیگر، مسئولان در شفاخانهی افغان_جاپان، میگویند که موارد ابتلا به توبرکلوز در افغانستان پس از همهگیری ویروس کرونا افزایش یافته است.
سیدعلی لعلی، متخصص بیماریهای تنفسی و توبرکلوز در شفاخانهی افغان_جاپان، میگوید که روزانه بیش از ۱۰۰ تن برای تشخیص و درمان به بخش توبرکلوز این شفاخانه مراجعه میکنند. او میافزاید: «در بخش تشخیص و درمان توبرکلوز روزانه بیش از ۱۰۰ تن مراجعه میکنند؛ نسبت به سالهای گذشته شمار مبتلایان به این بیماری به خصوص در میان زنان در حال افزایش است.»
توبرکلوز، بیماری عفونی، ساری و کشنده است که ریهها را هدف قرار میدهد و از طریق هوا و تماس با فرد آلوده به فرد سالم انتقال میکند.
پزشکان، پایینبودن معافیت بدن و درماننشدن بیماریهای دیگر را، از علتهای اصلی ابتلا به توبرکلوز عنوان میکنند و میگویند که رعایت بهداشت، تغذیهی سالم، تشخیص و درمان دیگر بیماریها، میتواند از ابتلا به این بیماری پیشگیری کند.
شماری از بیماران مبتلا به توبرکلوز در شفاخانهی افغان_جاپان نیز، میگویند که به دلیل درماننشدن به موقع دیگر بیماریهای شان، اکنون به توبرکلوز مبتلا شده اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عادلشاه که دو ماه پیش به توبرکلوز مبتلا شده است، میگوید که پس از مبتلاشدن خودش، اکنون دختر خردسالش نیز به این بیماری مبتلا شده است. او میافزاید: «دو ماه است در این شفاخانه بستر هستم؛ زیاد وزن را کم میکند؛ این بیماری سرفه و تب دارد.»
ضیاگل، باشندهی شهر کابل که دو دخترش هر کدام دو و چهار سال پیش به توبرکلوز مبتلا شده اند، نیز میگوید: «هر دویش توبرکلوز دارند؛ شش ماه دارو خوردند؛ اما خوب نشدند. در نخست فقط ریزش و سرفه داشتند؛ اکنون دخترانم را سل گرفته است؛ زیاد سرفه میکنند؛ استفراغ میکنند، چیزی را هضم نمیتوانند.»
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، در ۲۰۲۲ یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن در سراسر جهان در نتیجهی ابتلا به سل جان داده اند و این بیماری پس از ویروس کرونا، دومین علت مرگومیر افراد دانسته شده است.