با نزدیکشدن به عید فطر، بازارهای شهر کابل شلوغتر شده و هیجان آمادگی به این جشن نیز در چهرههای شهروندان آشکار مینماید. یکی از نمودهای این هیجان به پیشواز از عید، گرمگرفتن کار خیاطیها است. وارد یک کارگاه خیاطی در «بهارستان» شهر کابل میشوم؛ در گوشهای از کارگاه، میز چوبی کهنهای قرار دارد، روی آن نخهای درهمپیچیده، متر و سنجاقهای پراکنده به چشم میخورد.
خیاطان پشت ماشینهای دوخت نشسته اند و با این که خستگی و کمخوابی از صورت شان پیداست، هر کدام تلاش دارند تا زودتر تکهای را که زیر دست دارند، به پوشاکی برای پوشیدن بدل کنند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
عبدالرحمان که ۲۰ سال میشود در بهارستان شهر کابل کارگاه خیاطی دارد، میگوید که با واردشدن به رمضان میزان کارش بیشتر از ماههای پیش افزایش یافته است. «یک ماه پیش در همین زمستان هیچ کار نبود و چند ماه من بیکار بودم. من واسکتدوز استم و در دکان پنج تا شش نفر بود، هر نفر باید ۴ تا ۵ جوره بدوزیم؛ اما پیش از آن روزها میشود که بیکار بودند و حالا فصل کالادوختن است و کاروبار ما زیاد شده و در عیدها همگی کالا زیاد جور میکنند.»
مدثر، خیاط دیگر در شهر کابل که سوزن را در پارچهای فرو میبرد و چرخهای ماشین خیاطی را به حرکت میاندازد، میگوید که در کارگاهش روزانه ۶۰ تا ۷۰ دست لباس را میدوزند. «پیش از رمضان کار نداشتیم، به خاطری که زمستان بود و مردم علاقهی خاص برای جورکردن لباس ندارند و حال وضعیت کاروبار ما خوب شده به خاطر عید. حالا روزانه از ۶۰ تا ۷۰ جوره لباس میدوزیم.»
در نزدیک در ورودی کارگاه خیاطی مدثر، مشتریان آن نشسته اند تا پوشاک شان را که برای عید سفارش داده بودند، تحویل بگیرند.
فردین امینی، یک تن از این مشتریان، میگوید: «مراسم عید است؛ همگی کالا جور میکنند و برای مسلمان همین خوشی شان عید است و البته من یک یخن گرفتم و دوختش را این جا کردم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
نجیبالله نهیب، یک تن دیگر از این مشتریان، نیز میگوید: «خوب است که کالا برای عید گرفتیم و عید از سنتهای دیرینهی مردم ما است و هر کسی در این روز یگان چیزی برای عید میگیرد و ما از مردم میخواهیم که بین خویشاوندان خود رفتوآمد کنند. در گذشته مردم به خانهی یکدیگر میرفتند و حالا کوشش میکنند که چکر بروند. پیام من این است که به خانهی یکدیگر بروند.»
شهروندان افغانستان، برای جشنگرفتن عید تلاش میکنند پوشاک نو تهیه کنند و به دلیل سنتیبودن این جشن، بیشتر شهروندان نیز تلاش میکنند پوشاک سنتی پیراهن تنبان را برای شان تهیه کنند؛ چیزی که باعث رونقگرفتن کار خیاطان در نزدیکیهای عید میشود.