عبدالسلام حنفی، معاون اداری ریاستالوزرا، در مراسم پایانی روند حسابدهی دولت به ملت، گفته که امارت اسلامی به آزادی بیان متعهد است.
برنامهی پایانی روند حسابدهی دولت به ملت، یکشنبهی هفتهی روان، ۱۲ سنبله، در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت برگزار شد.
حنفی، در این برنامه گفته است: «امارت اسلامی، متعهد به آزادی بیان است؛ در صورتی که در چهارچوپ اصول و ارزشهای اسلامی باشد، مخالف منافع ملی نباشد و حقوق و حریم شخصی مردم محفوظ باشد، هیچ مشکلی با آزادی بیان نداریم.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
در واکنش به این اظهارات حنفی، شماری از اعضای جامعهی رسانهای افغانستان، میگویند که در دو سال گذشته، آزادی بیان محدود بوده است و رسانهها بیشتر زیر فشار و محدودیتها، اطلاعات را بازتاب داده اند.
ظریف کریمی، مسئول نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان (نی)، میگوید که در دو سال پسین، به دلیل محدودیتهایی که سر راه فعالیتهای خبرنگاری وضع شده، نشر و پوشش اطلاعات تغییرات چشمگیری یافته است.
او میافزاید: «فعالیت آزاد و مستقل خبرنگار و رسانه آسیب شدید دیده است. رسانه و خبرنگاران کمتر توانستند موضوعات حساس را گزارش بدهند؛ زیرا یک نوع سانسور و فشار است. آزار و اذیتها زیاد شده و آزادی بیان زیر تأثیر فشارها قرار گرفته است.»
همین گونه، مسئول یکی از رسانهها در افغانستان که نخواست در این گزارش نامی از او برده شود، میگوید که آزادی بیان پس از فروپاشی جمهوری، به طور جدی محدود شده است. «یک سلسله محدودیتها بر رسانهها همچنان حاکم است. هنوز هم رویکرد آزادی بیان آن چنان که مطابق به قواعد بینالمللی است و باید تعریف شود، نشده است.»
شماری از خبرنگاران در افغانستان، نیز میگویند که به دلیل حاکمبودن فضای سانسور، خبرنگاران همواره با ترس و خودسانسوری، اطلاعات را بازتاب میدهند. آنها، میافزایند که خبرنگاران، در پوشش و نشر اطلاعات همواره با خطر بازداشتهای خودسرانه روبهرو اند.
سومن رحمتی، خبرنگار، میگوید: «کارمندان رسانهها برای تأمین امنیت روانی و جانی خود، مجبور به خودسانسوری شده اند. بانوان هراس شان این است که مبادا در هنگام پوشش اطلاعات بازداشت شوند»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
مهدی انصاری، دیگر خبرنگار، نیز میگوید که بازداشتهای خودسرانهی خبرنگاران هنوز جریان دارد و رسانهها آزادی و استقلال ندارند. به گفتهی او، «اگر وضعیت همین گونه باشد، شاهد بستهشدن بیشتر رسانهها خواهیم بود.»
گفتنی است که در ماههای پسین، شمار چشمگیری از خبرنگاران در هنگام پوشش اطلاعات بازداشت شده و برای ماهها در بند بوده اند. جامعهی رسانهای از مقامهای امارت اسلامی میخواهند تا آزادی بیان را به گونهی واقعی در جامعه برپا کنند.