شماری از زنان در غزنی، با نگرانی از افزایش بیماری «دیسک کمر» میان زنان در این ولایت، میگویند که دردهای ناشی از این بیماری به زنان رنجدهنده و درمان آن نیز زمانگیر است.
مکی، بانوی ۳۰ساله که از یک سال به این سو از دیسک کمر رنج میبرد، به سلاموطندار میگوید که داروهای پزشکان تنها در دورهی مصرف کارایی دارد و با قطع دارو، دوباره درد شدید کمر را احساس میکند.
او میافزاید: «یک سال میشود که دیسک کمر پیدا کردهام؛ ازش خیلی رنج میبرم؛ به تکلیف هستم. دوا هم که میگیرم، تا زمانی که مصرف میکنم، دردش کمتر است؛ دوا که خلاص شد، دوباره دردش زیاد میشود. زمانی که یگان کار سنگین را انجام میدهم، خیلی به تکلیف میشوم و دردش زیاد میشود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
بنین، دیگر بیمار در غزنی و سیما، بیماردار، از دشواریهایی میگویند که به دلیل دچارشدن به این بیماری با آن روبهرو اند.
بنین، میگوید: «پارسال در وقت کوچکشی از یک خانه به خانهی دیگر، دیسک کمر به من پیدا شد؛ پاهایم خیلی درد دارد؛ کارهای سنگین را که انجام میدهم، دردش زیاد میشود؛ یگان بار از جای خود هیچ بلند شده نمیتوانم. یک رقم پیچکاری داکتر/پزشک به من داده که دو روز بعد تزریق میشود. چند روز میشود که از طرف صبح ورزش میکنم؛ خوب است کمی تأثیر کرده است.»
سیما، نیز میگوید: «خواهربزرگم شش ماه میشود که دیسک کمر دارد؛ حمل هم دارد؛ دوا هم که خورده نمیتواند. پیش داکتر رفتیم، گفت حاملگی سبب شده که دیسک کمر بگیرد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، عبدالله، یک تن از پزشکان بخش ارتوپدی در غزنی، میگوید که بیپروایی زنان در انجام کارهای سنگین، بارداری و ورزشنکردن آنان، از علتهای عمدهی دچارشدن زنان به این بیماری است.
او میافزاید: «تقریباً اگر تخمینی بگوییم، از هر شش زنی که مراجعه میکنند، یک زن مبتلا به دیسک کمر است؛ خود دیسک یک غضروف مدور در بین ستون فقرات است. وقتی که ستون فقرات فشار میبیند، همین لیگمنتش پاره میشود و دیسک از داخل خود خارج میشود و در مسیرش رشتهی عصبی سیاه تیک را زیر فشار میگیرد و همین است که درد شدید به وجود میآید. بیشتر دیسک کمر در زنانی به وجود میآید که در تریمستر سوم حمل خود باشند؛ یعنی در نزدیکی زایمان زیادتر است. علتش بیاحتیاطی خود خانمها است؛ خود خانمها به شکل ایستاده کار یا آشپزی میکنند یا هم لباسشویی میکنند و کارهای سنگین انجام میدهند. یک حرکت عادی میتواند باعث دیسک کمر شود؛ خانمها باید ورزش کنند و حرکات تقویتی کمر و عضلات را انجام بدهند.»
گفتنی است که نبود امکانات درست زندگی، آگاهینداشتن و کمعلاقگی مردم به ورزشهای روزانه، سبب شده است که میزان مبتلایان به این گونه بیماریها میان مردم به ویژه زنان بیشتر باشد.