باشندگان ولسوالیهای دره و پریان پنجشیر که در بلندیهای هندوکش موقعیت دارند، میگویند در زمستانی که گذشت، صدها رأس مواشی شان را به دلیل سرما از دست داده اند.
نورالدین ۴۵ ساله، دامدار و باشندهی ولسوالی دره، میگوید که سالهاست از طریق دامداری هزینههای زندگی و نیازهای خانوادهی ۱۰ نفریاش را فراهم میکند. او از مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پنجشیر، میخواهد که برای ادامهی صنعت دامداری، با او همکاری کنند. نورالدین میافزاید: «امارت اسلامی هم اجازه نمیدهد که مردم مواشی خود را به کوهها ببرند؛ چون بسیاری از مردم که مواشی شان در کوهها باقی ماند، از بین رفت. هیچ رهنمایی و معلوماتی به مردم ارائه نشده و دارو یا مثلاً واکسین نیست. مردم شیوهی نگهداری مواشی را هم بلد نیستند. باید در نقاط دوردست به مردم کمک شود.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
همین گونه، سعدالدین، از روستانشینان ولسوالی پریان، نیز میگوید که دامداری در روستاهای پریان، به گونهی سنتی ادامه دارد و دامداران، به دلیل آگاهینداشتن از صنعت دامداری مدرن، نمیتوانند در جریان سرما، خوراکی مواشی شان را فراهم کنند. او از مسئولان در ریاست زراعت پنجشیر، میخواهد که در همسویی با نهادهای ملی و بینالمللی، به لحاظ مادی به دامداران کمک کنند تا از رکود صنعت دامداری در پنجشیر، جلوگیری شود. سعدالدین، میافزاید: «به دلیل تنگدستی و نبود هزینهی کافی، نمیتوانیم مواد و خوراکی که در زمستان مواشی را گرم نگه دارد، بخریم. هیچ مؤسسهای هم نیست که در این بخش کمک کند و مواشی واکسین هم شوند.»
در همین حال، متخصصان دامپروری، به دامداران توصیه میکنند که برای پیشگیری از تلفشدن مواشی شان در سرما، باید آنها را در زیرزمینیها نگهداری کنند. ملتان زرور، استاد دانشگاه و متخصص دامپروری، میگوید که روشهای مختلفی برای تهیهی خوراکی مواشی در هنگام زمستان، وجود دارد و از مسئولان ریاست زراعت پنجشیر، میخواهد که روشهای معیاری مراقبتی در فصل سرما را به دامداران، آموزش بدهند و به مواشی نیز واکسین و داروهای وقایهای تطبیق کنند. او میافزاید: «ریاست زراعت باید روش ساختن مواد خوراکی مانند خشت مولاس که نوعی غذا است را، به آنان آموزش بدهد و دیگر گونهی خوراکی مانند یوریند، تنت و منت که با کود سفید و کاه مخلوط میشود و ارزش غذایی را بالا میبرد را، یاد بگیرند که در هنگام کمبود مواد غذایی، حیوانات شان را تغذیه کنند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پنجشیر، با تأیید تلفشدن مواشی در این ولایت، میگویند که به دلیل نبود مواد خوراکی و سرمای شدید در زمستان سال گذشته، ۱۰۱۸ رأس مواشی تلف شده است. گلمحمد طنین، سرپرست این ریاست، به سلاموطندار میگوید: «به تعداد ۱۵۱ رأس گاو، ۴۴۲ رأس گوسفند، ۳۷۸ رأس بز و ۴۷ رأس مرکب بود که تلف شدند. نبود علوفه و مواد خوراکی حیوانی، از نیازهای دامداران است.»
گفتنی است که جغرافیای پنجشیر بیشتر از زراعت، به مالداری فراهم است و در صورت رکود صنعت دامداری در این ولایت، بخش بزرگی از باشندگان آن با رکود اقتصادی نیز روبهرو خواهند شد.