در نخستین روز هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویارک، آنتونیو گوترش، دبیرکل این سازمان و رهبران شماری از کشورهای همسایه و منطقه، با ابراز نگرانی از وضعیت حقوق بشری و آیندهی سیاسی و اجتماعی در افغانستان، از کشورهای جهان خواسته اند که کمکهای انساندوستانهی شان به افغانستان را ادامه دهند.
در هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد، رهبران شماری از کشورهای همسایه و منطقه، از امارت اسلامی خواستار تشکیل حکومت فراگیر و رعایت حقوق بشر در افغانستان شده اند. ابراهیم رئیسی، رییسجمهور ایران و رجب طیب اردوغان، رییسجمهور ترکیه، در این دور مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفته اند که برای تأمین ثبات در افغانستان نیاز است در این کشور حکومت فراگیر ایجاد شود.
ابراهیم رئیسی، گفته است: «وضعیت فعلی افغانستان نمود آثار مداخلهی غرب در منطقه است. در افغانستان ایران به دولت فراگیر و ضرورت رعایت حقوق همه طوایف، مذاهب و قومیتها در این کشور تاکید دارد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
رجب طیب اردوغان، نیز گفته است: «تغییر حکومت موقت در افغانستان به یک ادارهی فراگیر که در آن همه اقشار جامعه به طور منصفانه زندگی کنند، راه را برای افغانستان باثبات هموار میکند. از سویی هم، بدون توجه به انگیزههای سیاسی، [مردم افغانستان] نیازمند کمک و حمایتهای جدی بشردوستانه هستند.»
از سویی هم، در خبرنامهای که در وبسایت ریاستجمهوری ایران پخش شده، شده آمده که ابراهیم رئیسی در حاشیهی هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل در دیدار با دبیرکل این سازمان از آیندهی سیاسی و اجتماعی افغانستان نگرانی کرده است.
در سوی دیگر، شوکت میرضیایف، رییسجمهور اوزبیکستان، در این مجمع خواستار تمرکز جهانی بر حل مسئلهی افغانستان شده و گفته است که تنهاگذاشتن افغانستان در چنین مقطع زمانی، اشتباه بزرگ جهان خواهد بود. رییسجمهور اوزبیکستان، تأکید کرده است که نادیدهگرفتن، منزویکردن و تحمیل تحریم، مشکلات موجود در افغانستان را بیشتر خواهد کرد.
در همین حال، شماری از آگاهان مسائل سیاسی، در بارهی نگرانیهای کشورهای همسایه و منطقه از اوضاع کنونی افغانستان دیدگاههای متفاوتی دارند. آنان باورمند اند که نگرانی کشورهای منطقه از اوضاع جاری در افغانستان، نشاندهندهی این است که دوام این وضعیت، برای منطقه و جهان مشکلساز خواهد شد.
جاوید مومند، آگاه مسائل سیاسی، نگرانی کشورهای همسایه و منطقه از اوضاع جاری در افغانستان را، نشاندهندهی آن میداند که ادامهی این وضعیت، برای منطقه و جهان مشکلساز خواهد شد.
او میگوید: «به هر اندازهای که تحریم وضع میشود، این نه تنها فشار بر امارت اسلامی است، این فشار بر مردم افغانستان نیز است. جهان باید یک راهحل معقول داشته باشد تا بتوانند با امارت اسلامی به یک تعامل برسد. در اصل، نگرانی ایران همسایه و منطقه، بازیهای قدرتهای بزرگ است و این تشویشها را مطرح میکنند تا امارت اسلامی را متوجه کنند.»
اما شمشاد عزیز کاظمی، دیگر آگاه مسائل سیاسی، میگوید که نگرانیهای کشورهای همسایه و منطقه از اوضاع کنونی افغانستان، برای آن است تا این کشور را در محور دید جهان قرار دهند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
او میافزاید: «همه کشورهای منطقه از اوضاع فعلی در افغانستان نگران استند، اینها میگویند که اگر افغانستان به رسمیت شناخته نشود و توجه نشود، به تهدیدات آن و امارت اسلامی هم هنجارهای بینالمللی را نپذیرد، در آینده این به افغانستان هم و به کشورهای منافع هم، مشکلساز خواهد بود.»
در هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش، دبیرکل این سازمان، از وضعیت بشری و وضعیت زنان در افغانستان نگرانی کرده و گفته است که ۷۰ درصد شهروندان این کشور به کمکهای انساندوستانه نیاز دارند.
هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد، روز گذشته با حضور رهبران ۱۵۰ کشور آغاز شد و تا یک هفته ادامه مییابد؛ اما در این نشست نمایندهای از افغانستان دعوت نشده است.