مسئولان در اتحادیهی دانشگاهها و مؤسسههای تحصیلات عالی خصوصی افغانستان، میگویند که به دلیل کمبود دانشجو و وضعیت بد اقتصادی، ۵۰ درصد دانشگاههای خصوصی در سراسر کشور با خطر بستهشدن روبهرو است.
محمدکریم ناصری، سخنگوی اتحادیهی دانشگاهها و مؤسسههای تحصیلات عالی خصوصی افغانستان، میگوید که شمار دانشجویان دانشگاههای خصوصی تا ۶۰ درصد کاهش یافته است. به گفتهی او، اکنون در شماری از دانشگاهها تنها ۲۰ تا ۴۰ دانشجوی پسر سرگرم فراگیری درس اند.
او میافزاید: «جذب نو ۶۰ درصد کم شده است. مثلاً اگر قبلاً یک هزار نفر برای کانکور میآمد، حالا به ۴۰۰ یا ۵۰۰ دانشجو کاهش یافته است. وضعیت پوهنتونها خوب نیست. اگر وضعیت این گونه جریان کند ۵۰ درصد دانشگاههای خصوصی بسته میشود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سلاموطندار، در گفتوگو با شش دانشگاه خصوصی در شهر کابل، دریافته است که این شمار دانشگاهها برای حفظ دانشجویان شان تا ۷۰ درصد در فیس شان کاهش آورده اند. مسئولان این دانشگاهها، میگویند که در دو سال گذشته، با کاهش ۶۰ تا ۷۰درصدی دانشجو روبهرو شده اند.
محمدتمیم صدیقی، معاون اداری و مالی دانشگاه «سلام»، به سلاموطندار میگوید: «در طول دو سال، بیش از ۶۰ درصد سطح فیسهای محصلان کاهش یافته؛ اما میزان محصلان محدود شده است. قبلاً فیس بالای ۱۵ هزار بود؛ اما حالا پنج هزار یا شش هزار است. در درازمدت نهادهای تحصیلی دیگر نمیتوانند فعالیت کنند.»
عبادالله هاشمی، معاون اداری مؤسسهی تحصیلات عالی فانوس، میگوید که هرچند فیس دانشگاههای خصوصی کاهش یافته؛ اما دوام کمبود دانشجو و مشکلات اقتصادی، سبب بستهشدن این دانشگاهها میشود.
او میافزاید: «رشتهی حقوق قبلاً ۲۷ هزار افغانی بود و حالا ۱۰ هزار و ۷۰۰ افغانی گرفته میشود. در انجنیری قبلاً ۳۳ هزار افغانی فیس گرفته میشد و حالا ۱۳ هزار افغانی میگیریم. اگر مجموعی بگویم، ۷۰ درصد محصلان مان را از دست دادیم.»
مسئولان در دانشگاههای خصوصی در شهر کابل، میگویند که از یک سو مشکلات اقتصادی و از سوی دیگر افزایش مالیات، آنها را در عرصهی ارائهی خدمات درسی با دشواریهای بسیاری روبهرو کرده است. مسئولان در این دانشگاهها، از حکومت سرپرست میخواهند که برای تداوم فعالیت دانشگاههای خصوصی، مالیات را کاهش دهد.
جمالالدین سلیمانی، معاون دانشگاه «ازهر»، میگوید: «دانشگاهها در تعمیرهای کرایی اند. مالیات بلند رفته و دوباره مالیه وضع شده است. این وضعیت دانشگاهها را با رکود مواجه میکند. دولت اگر توجه نکند، اکثریت دانشگاهها بسته میشوند.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
در این گزارش همچنان با مسئولان دانشگاههای «رنا»، «خورشید» و «آشنا» گفتوگو شده است. آنها، میگویند که افزون بر پیامدهای منفی منع دختران از رفتن به دانشگاه، بیعلاقگی دانشجویان پسر به درس نیز، عاملهای اصلی کاهش شمار دانشجویان در دانشگاههای خصوصی است.
گفتنی است که چند ماه پیش، مسئولان اتحادیهی دانشگاهها و مؤسسههای تحصیلات عالی خصوصی افغانستان، گفته اند که پیش از این، ۲۰۰ هزار دانشجوی دختر و پسر در ۱۴۰ دانشگاه خصوصی در سراسر کشور، سرگرم ادامهی تحصیل بودند؛ اما اکنون، با بازماندن دانشجویان دختر از تحصیل و افزایش بیانگیزگی دانشجویان پسر، این رقم به گونهی چشمگیری کاهش یافته است. به گفتهی مسئولان این اتحادیه، تا کنون پنج دانشگاه خصوصی به حالت تعلیق درآمده اند.