نتیجهی گفتوگوی سلاموطندار با ۱۴ زن نشان میدهد که ۱۳ تن از این زنان در جریان بارداری با عفونتهای کلیه و مثانه روبهرو شده اند. در این گزارش با پنج پزشک نسایی_ولادی نیز گفتوگو شده است که آنان میگویند روزانه ۵ تا ۱۰ بیمار مبتلا به عفونتهای کلیه و مثانه نزد آنان مراجعه میکنند.
گیتی ۳۲ساله، باشندهی کابل که به دلیل احساس درد در ناحیهی کلیه و مثانه، تکرر ادرار و احساس ضعف در دورهی بارداری نزد پزشک مراجعه کرده است، در این باره میگوید: «در زمان بارداری بعد از ماههای پنجم و ششم و در ماههای اخیر بسیار درد کلیه را تجربه کردم؛ دردهای بسیار خفیف را در کلیهام احساس میکردم که آهستهآهسته با پیشرفتکردن ماههای حملم این دردها بیشتر شد.»
همین گونه، رخسار ۲۳ساله، باشندهی پروان که به دلیل احساس درد در ناحیهی مثانه در ماه چهارم بارداریاش با مشکل روبهرو شده است، نیز میگوید: «من در زمان بارداری در ناحیهی زیر شکم درد داشتم، نزد داکتر/پزشک مراجعه کردم، داکتر گفت مثانه و رحم تو چرک گرفته است. پیش از بارداری این مشکل را نداشتم؛ اما بعد از بارداری این مشکل به من پیش شد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، شماری از زنان مبتلا به عفونتهای کلیه و مثانه، میگویند با این که پس از پایان دورهی بارداری بیماری شان را درمان کرده؛ اما به طور کامل بهبود نیافته اند.
شهریهی ۳۰ساله، باشندهی کابل، چنین میگوید: «کمردردی و درد کلیه پیدا کردهام؛ حالم خراب شد؛ مجبور شدم پیش داکتر رفتم؛ داکتر به من گفت چرک کلیه و مثانه داری. خود را تداوی کردم؛ اما در ماههای هفتم و هشتم بارداری تکلیفم بسیار زیاد شد؛ ولادت کردم و بعد از ولادت همین مشکل در وجودم ماند و تا حالا است.»
این در حالی است که پزشکان رعایتنکردن بهداشت، ضعف مقاومت بدن و تغذیهی ناسالم را، از عاملهای اصلی این بیماری عنوان میکنند. تمکین ایوبی امان، متخصص نسایی_ولادی، در این باره میگوید: «به دلیل پایینآمدن مقاومت بدن در جریان بارداری، مقاومت بدن پایین میان میآید؛ خانم تغذیهی درست نمیداشته باشد؛ بعضی خانمها هستند که مشکلات کلیه یا مثانه دارند؛ نزد داکتر مراجعه نمیکنند. مداخلهی کوچکترین انتان باعث میشود نزد زنان باردار و حتا بارادر هم نباشند، زیاد شود.»
همین گونه، پروین زاهد عزیز، دیگر متخصص نسایی_ولادی، تأکید به این دارد که درماننکردن عفونت کلیه و مثانه در دورهی بارداری منجر به ولادتهای پیش از وقت، تولد نوزادان کموزن و سقط جنین، نزد زنان میشود. «در صورتی که به موقع تداوی نشود، سبب مشکلاتی چون ولادت زودرس، التهاب کلیهها و تولد نوزاد با وزن کم میشود. این انتانات میتواند یک ریسک فکتور به فشار بلند و کمخونی نزد مادر شود. در دوران بارداری این انتانات و علایم معمولاً سبب موجودیت خون در ادرار میتواند به شکل میکروسکوپی باشد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
خواستیم آمار زنان مبتلا به عفونت کلیه و مثانه در دورهی بارداری را از وزارت صحت عامهی حکومت سرپرست دریافت کنیم؛ اما در این زمینه تحقیقی از سوی این وزارت تا کنون انجام نشده است .
گفتنی است که ادارهی بازرس ویژهی امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار)، با ابراز نگرانی اعلام کرده است که ممنوعیت ۱.۱ میلیون دانشآموز دختر از رفتن به مکتب و کمازکم ۱۰۰ هزار دانشجوی دختر از دانشگاهها، سبب افزایش ۴۵درصدی در زایمان زودهنگام و افزایش ۵۰درصدی در مرگومیر مادران خواهد شد.
سیگار در حالی از افزایش مرگومیر مادران در افغانستان ابراز نگرانی میکند که اخیراً صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) گفته است که در هر دو ساعت، یک مادر به دلیل پیامدهای قابل پیشگیری مرتبط به حاملگی و زایمان در افغانستان جان شان را از دست میدهند.