سمینار بین‌المللی «بازخوانی اندیشه‌های امیر علی‌شیر نوایی» به مناسبت ۵۸۰ مین سال‌گرد تولد این دانش‌مند چیره‌دست جهانی امروز (چهارشنبه، هجدهم حمل/فروردین) با شرکت مقام‌های اوزبیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرغیزستان، آذربایجان، ترکیه، شماری از وزیران هیأت دولت، سفیران، پژوهش‌گران، نوایی‌شناسان، فرهنگیان و بیش از ‌۱۵۰۰ مهمان داخلی در تالار مولانا جلال‌الدین محمد بلخی شهر هرات آغاز شد. این سمینار علمی به مدت سه روز در هرات ادامه خواهد داشت.

محمداشرف غنی، رئیس‌جمهور در آغاز این سمینار با ارسال پیام ویدیویی نقش امیر علی‌شیر نوایی را در شکوفایی علم‌وادب، سازنده‌گی و توسعۀ فرهنگ و تمدن در قرن نهم هجری قمری کلیدی دانست و گفت که تجلیل از سال‌گرد تولد نوایی تجلیل از فصل مهم برای هم‌کاری‌های منطقه‌یی‌ست. رئیس‌جمهور حضور نماینده‌گان کشورهای منطقه در این سمینار را ارج‌گذاری به فرهنگ مشترک می‌داند و می‌گوید که نگاه افغانستان به جادۀ ابریشم، نگاه فرهنگی و اقتصادی‌ست.

محمداشرف غنی می‌گوید: «نقش هم‌کاری‌های منطقه‌یی در محور فرهنگ و اقتصاد و اندیشه‌های مفاخر صلح اندیش، ما را به مسیر فضای عاری از خشونت سوق خواهد داد. ما نقش فرهنگ را  در فضای عاری از خشونت هم‌پذیری و هم‌کاری‌های منطقه‌یی و وحدت ملی مهم می‌دانیم.»

محمدطاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ در این مراسم هرات را مهد علم و فرهنگ می‌داند و می‌گوید که هرات ۲۱۱ تن از دانش‌مندان، عارفان، خواجه‌گان و متصوفان را در دلِ خود جای داده است.

آقای زهیر هم‌چنان امیر علی‌شیر نوایی را عارف، شاعر، موسیقی‌دان و شخصیت تأثیرگذار عصر تیموریان می‌خواند و می‌گوید: «امروز این سمینار به منظور استفاده از افکار، تفکرات و اندیشه‌های انسان‌ساز امیر علی‌شیر نوایی برگزار شده است و ما نیازمند هستیم که مثال این سمینار را در بلخ، در غزنی، جلال‌آباد، کندهار و هر گوشۀ دیگر از افغانستان برگزار کنیم و هدف ما این است که از گذشته برای شکستن بن‌بست کنونی مدد بگیریم.»

سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز در این سمینار علمی از دولت اوزبیکستان خواست که به منظور ارتباط و وصل بیش‌تر دو کشور، در ساخت موزیم دورۀ تیموریان در هرات و ایجاد کتاب‌خانۀ بزرگ امیر علی‌شیر نوایی هم‌کاری کند.

نماینده‌گان دعوت‌شده در این سمینار امیر علی‌شیر نوایی را شخصیت دانش‌مند و متفکر جهانی می‌دانند و می‌گویند که این شخصیت بزرگ تلاش بسیاری در راستای پیش‌رفت فرهنگ و تمدن در سطح منطقه انجام داد.

امیر علی‌شیر نوایی در سال ۸۴۴ هجری قمری در منطقۀ دولت‌خانۀ ناحیۀ اول شهر هرات چشم به جهان گشود. او وزیر متفکر دورۀ حکومت‌داری سلطان‌حسین بایقرا بود. از نوایی ۵۵ اثر منظوم و منثور به‌جا مانده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: