کمیتۀ بینالمللی نجات از وضعیت بشری در افغانستان ابراز نگرانی کرده است. این کمیته روز گذشته در وبسایتش از شکلگیری بحران اقتصادی در افغانستان، پس از تسلط امارت اسلامی خبر داده است.
کمیتۀ بینالمللی نجات نوشته است که بحران اقتصادی در افغانستان زندهگی ۲۰ میلیون شهروند این کشور را تهدید میکند؛ در حالی که شمار افغانهای نیازمند به کمکهای بشردوستانه ۳۳ درصد نیز بیشتر شده است.
این کمیته گفته است: «۴۳ درصد جمعیت افغانستان با کمتر از یک وعدۀ غذایی در روز زندهگی میکنند، سطح بدهی خانوادهها بهدلیل افزایش سرسامآور بهای مواد غذایی در حال افزایش است و گزارشها از ازدواج کودکان، کار شاقۀ کودکان و همچنین فروش اعضای بدن در میان مردم، در حال افزایش است.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
در همین حال، مسئولان وزارت اقتصاد میگویند که برای بهبود وضعیت شهروندان کشور، طرحهایی را رویدست دارند.
عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، به سلاموطندار میگوید: «بهخاطر ایجاد کار و بلندرفتن خوراک درست مردم که سبب کاهش فقر شود، ما تجارت کوچک را در اولویت خود قرار دادهایم. ما طرحی داریم که در پهلوی جذب کمکهای خارجی، کمکهای بشری ما را حمایت میکند.»
از سویی هم، آگاهان مسائل اقتصادی میگویند که نبود پالیسی نظاممند و درست برای بهبود وضعیت اقتصادی، سبب ایجاد بحران اقتصادی در کشور شده است. آنان در مورد پیامدهای ناشی از ادامۀ بحران اقتصادی در کشور هشدار میدهند و میافزایند که تشدید بحران اقتصادی، انزوای اقتصادی را بهدنبال دارد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
ایرج فقیری، آگاه مسائل اقتصادی، در این باره میگوید: «نبود اشتغالزایی در داخل افغانستان و افزایش بهای مواد اولیه برای ساختوساز مواد ضروری و مورد نیاز شهروندان، بهدلیل نبود تمرکز نظام اقتصادی افغانستان و نبود برنامهریزی براساس آیندهنگری برای ایجاد خلق ثروت در نظام اقتصادی افغانستان بهوجود آمده است.»
تاجمحمد تلاش، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، نیز در این باره میگوید: «مهاجرتهای غیرقانونی صورت میگیرد که کشورهای همسایه از نگاه امنیتی فوقالعاده نگران هستند. سیستم اقتصادی افغانستان باز هم ضعیف خواهد شد که در طویلمدت حتی حکومت کنار خواهد رفت. کشورهای همسایه نخواهد توانستند در داخل کشور سرمایهگذاری کنند. بالاخره با انزوای اقتصادی روبهرو خواهیم شد.»
نگرانیها از بحران اقتصادی در افغانستان در حالی بیان میشود که پس از حاکمیت امارت اسلامی، ۹.۵ میلیارد دالر از ذخایر بانک مرکزی افغانستان از سوی آمریکا بسته است و ارسال کمکهای بشردوستانه نیز محدود یا متوقف شده است.